Menu
 

Ķemeru Nacionālajā parkā šovasar likvidētā ugunsgrēka teritorijā joprojām brīžiem gruzd kūdra

  • Autors:  LETA/Apriņķis.lv
Ķemeru Nacionālajā parkā šovasar likvidētā ugunsgrēka teritorijā joprojām brīžiem gruzd kūdra Dabas aizsardzības pārvalde

Ķemeru Nacionālajā parkā augustā likvidētā purva ugunsgrēka teritorijā joprojām brīžiem gruzd kūdra un veidojas piedūmojums, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Pierīgas reģionālās administrācijas pārstāve Meldra Priedēna.

Viņa skaidroja, ka, lai gan Latvijā iestājies meteoroloģiskais rudens, purvos joprojām pastāv ugunsbīstamība. "Ķemeru Nacionālā parka kūdras slānis gruzd, un procesi joprojām notiek. [..] Kopš augustā notikušā ugunsgrēka apslāpēšanas gruzdēšana ik pa brīdim atslābst, bet, regulāri apsekojot teritoriju, pamanām atkārtotu gruzdēšanu," situāciju Nacionālajā parkā aprakstīja Priedēna.

DAP darbinieki arī piektdien, 2. novembrī, turpina dzēst kūdras ugunsgrēku Ķemeru Nacionālajā parkā – Jelgavas novada Valgundes pagasta teritorijā.

Lai apturētu gruzdēšanu kūdras purva teritorijā, Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki patlaban apkārt degošajai platībai rok kūdras slāni. Platībās, kur degšanas perimetra ierobežošanas darbi ir apgrūtināti, tiek celtas ārā koku saknes un novākti sakritušie un degušie koki. Pārvaldes darbinieki cer līdz vakaram gruzdēšanu apturēt pilnībā, taču teritorijas regulāra uzraudzība turpināsies, kamēr nebūs sākušies ievērojami nokrišņi.

Valsts mežu dienestam vasarā ugunsgrēku izdevās apdzēst un kopš tā brīža DAP veic teritorijas regulāru uzraudzību. DAP pārstāve uzsvēra, ka Ķemeru Nacionālajā parkā visu cauru gadu ir spēkā ugunskuru kuršanas aizliegums, jo teritorijā neatrodas tam īpaši paredzētas vietas.

Priedēna izteica pieņēmumu, ka gruzdēšana, visticamāk, turpināsies līdz brīdim, kad Ķemeros sāks intensīvi līt lietus vai snigt sniegs.

Kā ziņots, meža un purva ugunsgrēks Ķemeru Nacionālā parka teritorijā izcēlās 27.jūlijā, netālu no tūristu iecienītās Kaņiera pilskalna takas - dega Zaļā purva mala dabas lieguma zonā, kā arī ar priežu mežu apaugusī purva malas kāpa. Dzēšanas darbi turpinājās arī 28.jūlijā, savukārt 29.jūlijā ugunsgrēks tika nodzēsts.

Kopējā ugunsgrēka platība bija 9,35 ha, taču uguns ir izplatījusies mozaīkveidā. Veicot apsekojumu, tika konstatēts, ka uguns nenovēršamu postu dabai nav paspējusi nodarīt - teritorijā ir vairākas uguns neskartas meža "saliņas", skaidroja DA.

Nacionālajā parkā degusī purva platība nav smagi cietusi. "Atšķirībā no Valdgales ugunsgrēkā skartajām purva platībām, kur dega saimnieciskām vajadzībām pielāgots, nosusināts purvs, Ķemeru nacionālā parka teritorijā dega dabisks purvs, līdz ar to ir cietusi tikai purva virskārta - purva vaivariņi un dzērveņu mētras," skaidroja DAP pārstāvis Kārlis Lapiņš. Viņš arī norādīja, ka zemsedze bijusi gana mitra un uguns dziļumā nebija paspējusi aiziet.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.