Menu
 

"Latvenergo": Daugavas HES kaskāde sagatavota lielam ūdens pieplūdumam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Latvenergo" Foto - "Latvenergo"

Ļoti iespējams, ka klimatisko izmaiņu ietekmē ar palu laiku turpmāk būs jārēķinās pat no decembra līdz aprīlim, tādēļ AS "Latvenergo" Daugavas HES kaskāde tika sagatavota darbam paaugstinātas pieteces apstākļos un ir gatava arī prognozētajam lielajam ūdens pieplūdumam. Daugavas HES strādā ar pilnu pieejamo jaudu. Šobrīd ūdens pietece pārsniedz Ķeguma HES elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, un ūdens straumes drošai novadīšanai ir atvērti vairāki stacijas aizvari, informēja uzņēmumā.

"Šobrīd Pļaviņu HES ūdens pietece sasniegusi 2800 m3/sek., šāda pietece pēdējo reizi ir bijusi 2013. gadā. Attiecīgi Daugavas HES kaskāde strādā, izmantojot visu pieejamo jaudu, tādējādi nodrošinot Latvijas elektroenerģijas patēriņu un arī pozitīvi ietekmējot elektroenerģijas cenu “Nord Pool” biržā. Ūdens pietecei pārsniedzot elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari. Tas šobrīd ir noticis Ķeguma HES, ko labi var aplūkot no upes labajā krastā izveidotās skatu vietas – aicinām izmantot šo reto iespēju!" izteicies AS "Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele.

AS "Latvenergo" Daugavas HES kaskāde tika savlaicīgi sagatavota lielam ūdens pieplūdumam, sākot ar personāla gatavību un tehnisko nodrošinājumu:
- lai maksimāli izmantotu hidroresursus elektroenerģijas ražošanai un nepieciešamības gadījumā lieko ūdeni novadītu pār ūdens pārgāzni, pilnībā veikta iekārtu sagatavošana un pārbaude palu periodam;
- Daugavas HES ekspluatācijas režīms pakārtots hidrotehnisko būvju drošumam;
- šobrīd tiek strādāts ar esošo Daugavas pieteci, racionāli izmantojot to elektroenerģijas ražošanai;
- ievēroti ekspluatācijas instrukcijas un ūdens resursu lietošanas atļaujā   noteiktie līmeņa intervāli ūdenskrātuvēs;
- operatīvais personāls ir sagatavots kvalitatīvai un savlaicīgai darbu koordinācijai, lēmumu pieņemšanai par konkrētiem pasākumiem un sadarbībai ar VARAM, VUGD u.c. iesaistītajām institūcijām.

Ceturtdien notika kārtējā VARAM organizētā palu pārvaldības komisijas sēde, kurā valsts, valsts aizsardzības, pašvaldību organizācijas un “Latvenergo” vienojās par saskaņotu rīcību šajā laikā. Līdz šim notikusī sadarbība ir izcila, ko apliecina rīcība janvāra plūdu laikā, norāda “Latvenergo”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.