Menu
 

Latvijas iedzīvotājus aicina piedalīties "Vislatvijas elektro talkā" un dot vecajai tehnikai otro dzīvi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai veicinātu savu laiku nokalpojušas elektrotehnikas šķirošanu un sabiedrības informētību par atbildīgu elektropreču apsaimniekošanu un atkārtotas aprites iespējām, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” kopā ar Latvijas Zaļo punktu un “Tet” no 19. aprīļa līdz 21. maijam vairāk nekā 60 atkritumu šķirošanas laukumos visā Latvijā īstenos kampaņu “Vislatvijas elektro talka”.

Kampaņā “Vislatvijas elektro talka” iedzīvotāji aicināti pārskatīt savus elektrotehnikas krājumus un no liekā atbrīvoties, bez maksas nododot kādā no kampaņas vairāk nekā 60 atkritumu šķirošanas laukumiem. Iedzīvotāji atkritumu šķirošanas laukumos var nodot gan lielo sadzīves tehniku, piemēram, ledusskapjus, veļas mazgājamās mašīnas, plītis, televizorus, gan arī mazo tehniku – fēnus, mikserus, blenderus, gludekļus un cita veida iekārtas. Visai nododamajai tehnikai jābūt neizjauktai, lai novērstu kaitīgo detaļu nonākšanu vidē.

Pierīgā kampņu īstenos šķirošanas laukumos “Kadagas attīrīšanas ietaisēs” Ādažu novada Kadagā, Krimuldas pagasta Raganā, Vidus iela 12 un “Dūmeņos”, Salaspilī, Rīgas iela 115 k-1, Siguldas novada Peltēs, “Zemdegās”, un Jūrmalā, Ventspils šosejā 61. Visu šķirošanas laukumu adreses pieejamas šeit.

Ikvienam kampaņas dalībniekam, kurš nodos kādu iekārtu, būs iespēja piedalīties izlozē par paša izvēlētu balvu – jaunu telefonu, televizoru, kafijas automātu, “Tet” dāvanu karti 100 eiro vērtībā vai “Maxima Latvija” dāvanu karti 200 eiro vērtībā. Vienā atkritumu šķirošanas laukuma apmeklējuma reizē iespējams reģistrēties izlozei par vienu balvu. Izloze atbilstoši balvu kategorijām notiks un rezultāti tiks paziņoti 5. jūnijā, tos publicējot ”Eco Baltia vide” mājas lapā.

Katru gadu par vairākiem tūkstošiem tonnu palielinās elektrotehnikas apjoms Latvijas tirgū. Ja vēl 2016. gadā tās bija tikai nedaudz vairāk nekā 18 000 tonnas, 2018. gadā jau 24 000 tonnas, bet 2021. gadā – vairāk nekā 27 000 tonnas tehnikas. Tas nozīmē, ka palielinās arī iekārtu apjoms, kam ar laiku būs jārod otra dzīve.

LIFE pētījuma ietvaros veiktās aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa jeb 88% Latvijas iedzīvotāju iepriekšējā gada laikā ir iegādājušies vismaz vienu elektropreci. Nedaudz vairāk nekā puse norādīja, ka iegādājušies mazo sadzīves tehniku, savukārt četri no desmit aptaujātajiem – vismaz mobilo telefonu. Attiecībā uz nokalpojušo tehniku vērojama pozitīva tendence – divas trešdaļas aptaujāto bojāto tehniku cenšas salabot vai remontēt, turklāt visbiežāk izmantojot pārdevēja garantijas remontu (59%).

Tehniku, kas vēl lietojama, 64% aptaujāto atdod draugiem vai radiniekiem, 57% mēdz glabāt gadījumam, ja vēl pašam noderēs, savukārt 42% to nogādā uz speciālajiem šķirošanas punktiem vai nodod savam atkritumu apsaimniekotājam. Tomēr liels skaits aptaujāto (23%) joprojām sev nevajadzīgās ierīces izmet sadzīves atkritumiem paredzētajos konteineros, 37% gadījumu skaidrojot, ka nav motivācijas un vēlmes tās atbilstoši nodot.

Kā liecina aptaujas dati, jau šobrīd 55% sabiedrības vismaz reizi izmantojuši elektrotehnikas remonta pakalpojumus. Tie, kuri nav tos izmantojuši, kā galvenos iemeslus minējuši, ka tehnika bijusi novecojusi un bijusi vēlme iegādāties jaunu (42%), ka remonts ir pārāk dārgs (37%), kā arī nav bijusi vajadzība remontēt elektrotehniku (33%). Četri no desmit to aptaujāto, kas izmantojuši remonta pakalpojumus, remontējuši datortehniku vai mobilo telefonu, vēl trešdaļa lielo sadzīves tehniku un nedaudz mazāk kā trešdaļa – mazo sadzīves tehniku.

“Ir svarīgi sabiedrībā veicināt paradumu lietot preces ilgāk, lai pagarinātu to mūžu. Vienlaikus vēl šobrīd liela daļa iedzīvotāju veco tehniku mēdz izmest sadzīves atkritumos, neapzinoties šādas rīcības ietekmi uz vidi,” norāda “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

“Kamēr aptaujās 65% sabiedrības pauduši, ka viņuprāt, šķirošanas punkti atrodas šķietami tālu vai ir grūti pieejami, tas gluži pretēji atsaucas mūsu rīkotajās kampaņās, kurās iedzīvotāji vairākos gadījumos nogādājuši uz speciālajiem pieņemšanas punktiem pat teju tonnu nolietotas tehnikas. Tas savukārt pierāda, ka ir nepieciešams periodiski atgādināt, ko darīt ar to, kas pašam kļuvis lieks. Aicinām “Vislatvijas elektro talku” izmantot kā papildu motivātoru atbrīvot savas mājvietas no liekās tehnikas, lai mēs tai varētu piešķirt otro dzīvi pārstrādē un, iespējams, pavisam drīz arī atkārtotā apritē pēc to salabošanas.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.