Menu
 

Akcijā nodots vairāk nekā 145 tonnas tekstilizstrādājumu; vislielākā atsaucība Siguldā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar iedzīvotāju nodotām 145 tonnām nevajadzīgo tekstilizstrādājumu noslēdzies SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” rīkotais kampaņas “Stils–Tekstils” otrais posms sadarbībā ar lielveikalu tīklu “Rimi”. Kampaņas otrajā posmā Latvijas iedzīvotāji bija aicināti nodot nevajadzīgos tekstilizstrādājumus gan tam paredzētajos sarkanajos konteineros, gan īpašos savākšanas mašīnu izbraukumos, kas mēneša laikā piestāja pie “Rimi” veikaliem 10 pilsētās, tostarp Siguldā, Ādažos, Salaspilī un Mārupē.

Mēneša laikā “Eco Baltia vide” kopā ar sadarbības partneriem Rīgā un Pierīgā savāca 88 tonnas jeb 60% visa nodoto tekstilatkritumu apjoma, savukārt pārējā Latvijā kopā savāktas 57 tonnas. Vislielākā atsaucība izbraukuma akcijās bija vērojama Siguldā, kur aktīvi iesaistījās biedrība “Lidojošie eņģeļi”, – tur savākti 980 kg nevajadzīgo tekstilizstrādājumu.

Daļa savākto tekstilizstrādājumu sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” tiks ziedota Ukrainas iedzīvotāju atbalstam.

Katru gadu 3–5% no poligonos noglabājamā atkritumu apjoma veido tekstils – apģērbs, apavi, mājas tekstils, aksesuāri, kas izmesti sadzīves atkritumos, atzīmē “Eco Baltia vide”. Vienlaikus Latvijas tirgū ik gadu nonāk 27 000 tonnas jauna un lietota apģērba jeb 14,3 kg apģērba uz vienu iedzīvotāju. Sintētiskās šķiedras, no kurām ražo 60% tekstilizstrādājumu, sadalās aptuveni 200 gadu laikā. Tas nozīmē, ka ķīmiskās vielas ar laiku sāk izplatīties vidē, kā arī tekstils turpina palielināt poligonu kalnu.

Mērķis ES dalībvalstīs ieviest tekstila šķirošanas sistēmu noteikts, lai samazinātu tekstila atkritumu apjomu un modes industrijas ietekmi uz vidi, kā arī veicinātu tekstila atkritumu savākšanu, šķirošanu un atkārtotu pārstrādi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.