Menu
 

Jūrmalā mēģinās uzlabot kāpu biotopu stāvokli

  • Autors:  LETA
Foto - jurmala.lv Foto - jurmala.lv

Novembra otrajā pusē Jūrmalā, dabas parkā "Ragakāpa" un tā apkārtnē, notiks priekškāpu un pelēko kāpu biotopu stāvokļa uzlabošanas darbi, kas turpināsies arī ziemā.

Kāpu kopšanas darbi notiks Jūrmalas pilsētas teritorijā, Buļļuciema apkārtnē, kāpu posmā starp 36. līniju un Lielupes grīvu. Kopumā plānota daļēja priežu apauguma novākšana aptuveni 11,5 hektāru platībā, kurā tiks atjaunotas pelēkās kāpas, izzāģējot blīvi saaugušās jaunās priedes.

Kāpu atjaunošanas darbi ir saskaņoti ar Dabas aizsardzības pārvaldi, pamatojoties uz sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperta atzinumu, kā arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Saskaņā ar tiem, tiks veikta nelielu priežu izzāģēšana un mazo priedīšu izraušana ar rokām.

Darbi notiks organizācijas "Eiropas Zaļā josta" (European Green Belt) finansētajā projektā "Eitrofikācijas samazināšana pelēko kāpu biotopos".

Kopšanas darbus priekškāpās un pelēkajās kāpās nepieciešams veikt, lai samazinātu ar priedi aizaugošās platības. Pelēkās kāpas ir ekoloģiski jutīgas un antropogēni (cilvēka darbības) spēcīgi ietekmētas teritorijas, tāpēc to mērķtiecīga apsaimniekošana ir nozīmīga gan dabas daudzveidības saglabāšanai, gan atpūtas vides nodrošināšanai.

Kāpu kopšana nelielās platībās iepriekš jau veikta dabas parka "Engures ezers" piekrastes daļā. Līdzīgi darbi veikti arī citviet Latvijā - Carnikavas, Užavas un Ovīšu piekrastēs.

Ja pelēko kāpu josla netiek apsaimniekota, tā aizaug ar kokiem un krūmiem, apdraudot vairāku īpaši aizsargājamu sugu pastāvēšanu. Jūrmalas pilsētā pelēko kāpu biotopi pārsvarā aizaug ar parasto priedi (Pinus sylvestris). Aizaugušā kāpā samazinās smilšu kustība, palielinās nobiru un barības vielu daudzums, samazinās gaismas daudzums, līdz ar to izzūd arī kāpai raksturīgās sugas, kā rezultātā biotops transformējas un izzūd.

Atjaunojot pelēko kāpu, būtiski palielināsies dabas parka "Ragakāpa" atklāto kāpu platība, kur būtu atjaunoti biotopa funkcionēšanai nepieciešamie apgaismojuma un mitruma apstākļi, kā arī atbilstoši smilšu pārpūšanas procesi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.