Menu
 

Šovasar Ādažu poligonā apgredzenoti septiņi zaļo vārnu mazuļi

  • Autors:  LETA
Foto - LOB arhīvs Foto - LOB arhīvs

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) apsekotajās zaļo vārnu ligzdās Ādažu poligonā šovasar apgredzenoti septiņi zaļo vārnu mazuļi, informēja LOB ārējās komunikācijas vadītāja Kitija Balcare.

Zaļā vārna ir viens no retākajiem Latvijā ligzdojošiem putniem, kas mūsdienās sastopams tikai Pierīgas mežos.

Balcare norāda, ka šogad Ādažu militārajā poligonā atrastas četras apdzīvotas zaļo vārnu (Coracias garrulus) ligzdas. No tām trīs ligzdas bija zaļo vārnu būros, bet viena ligzda - pupuķu būrī. No apdzīvotajām četrām ligzdām sekmīgas bija tikai divas. Abās sekmīgajās ligzdās putnu eksperts Edmunds Račinskis apgredzenojis septiņus zaļo vārnu jaunos putnus, kuri šīs ligzdas atstājuši un devušies uz ziemošanas vietām. Visi septiņi šī gada mazuļi tika apgredzenoti ar metāla un krāsu gredzeniem.

Račinskis atklāj, ka kopumā Pierīgā šovasar bija zināmas 12 apdzīvotas zaļo vārnu ligzdas - 11 no tām atradās būros, bet viena - dabiskā koka dobumā. Astoņas no tām bija sekmīgas. Tajās apgredzenoti 28 zaļo vārnu mazuļi, no kuriem septiņi - Ādažu poligona teritorijā. Ornitologs piebilst, ka 17 gadu laikā Ādažu poligonā apgredzenoti 120 zaļo vārnu mazuļi. Lai arī zaļā vārna vēl pagājušā gadsimta vidū Latvijā bija parasta suga, pašlaik tā Latvijas teritorijā sastopama tikai Pierīgas mežos, kur ligzdo tikai ap 10 pāru zaļo vārnu.

Mūsdienās Latviju šķērso zaļo vārnu izplatības ziemeļu robeža. Šurp maija sākumā tās atgriežas no ziemošanas vietām Āfrikas dienvidos. Šiem putniem nepieciešama atklāta ainava lielu kukaiņu medīšanai un savrupi koki vai meža puduri, kur atrast dobumus vai piemērotus būrus ligzdošanai. Olu dēšana parasti notiek maija beigās, un gadā pārim ir tikai viens perējums. Mazuļi sāk šķilties jūnija otrajā pusē, bet aptuveni jūlija vidū tie atstāj ligzdu.

Latvijā zaļo vārnu ir palicis tik maz, ka šo krāšņo putnu saglabāšana vairs iespējama tikai ar cilvēka palīdzību. Šī ir suga, kas jau 20 gadus ir uz izzušanas robežas Latvijā un kas ir saglabājusies, tikai pateicoties brīvprātīgo entuziasmam zaļo vārnu būru uzturēšanā un ziedotāju atsaucībai. Ādažu poligonā zaļo vārnu labvēlīgo stāvokli nodrošina, izmantojot gan Eiropas Savienības, gan Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra budžetā paredzētos līdzekļus aizsargājamo biotopu un retu un aizsargājamo sugu labvēlīgā stāvokļa nodrošināšanai Aizsardzības ministrijas valdījumā esošajos īpašumos.

Zaļo vārnu ligzdu apsekošanu Ādažu militārajā poligonā 2023.gadā veikusi LOB pēc Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pasūtījuma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.