Menu
 

"Eco Baltia vide" nešķirotu un dalīti vāktu atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveidē investēs 11,7 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Apsaimniekošanas uzņēmumu grupas AS "Eco Baltia" uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" investēs 11,7 miljonus eiro nešķirotu sadzīves un dalīti vāktu atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveidē Salaspils novada Aconē ar tās kopējo jaudu 45 000 tonnu gadā, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Jaunajā rūpnīcā ik gadu varēs sašķirot 20 000 tonnu sadzīves atkritumu un 25 000 tonnu šķiroto atkritumu, kamēr esošā otrreizējo materiālu šķirošanas jauda "Eco Baltia vide" rūpnīcā Getliņu ielā ir apmēram 18 000 tonnu gadā.

Plānots, ka jaunā rūpnīca aizņems 4000 kvadrātmetru teritoriju, tostarp ēku platība būs 3385 kvadrātmetri, bet nojumes - 700 kvadrātmetru. Jaunajā rūpnīcā strādās apmēram 70 darbinieku.

Jaunajā rūpnīcā būs daudzpakāpju optiskā šķirošanas iekārta ar iespēju šķirošanas procesā mainīt gan šķirojamo materiālu veidus, gan kvalitātes kontroli, atlasīt piejaukumus no optiski atdalītās plūsmas, vai, ja plūsma ir pārāk netīra, izlasīt tikai derīgo materiālu, informē kompānijā.

Rūpnīcu paredzēts atklāt 2024.gada rudenī.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts norāda, ka projekta galvenais mērķis un lielākais ieguvums no biznesa perspektīvas ir efektivitāte - tie ir būtiski ietaupījumi uz noglabāto atkritumu daudzumu, darbaspēku, šķirošanas zudumiem un patērēto enerģiju.

Kompānijā pauž, ka nešķirotie sadzīves atkritumi uz rūpnīcu tiks nogādāti no "Eco Baltia vide" Pierīgas reģioniem, savukārt šķirotie atkritumi - no Rīgas un Pierīgas. Šķirošana notiks lielākoties automatizēti, proti, tās pirmajā posmā tiks manuāli atlasīti lieli un neatbilstoši priekšmeti - sadzīves tehnika, ķieģeļi, liela izmēra un bīstamie atkritumi, metāls, stikls -, bet pārējais apmērs tiks novirzīts uz automatizētām iekārtām, kas izšķiros noteikta izmēra atkritumus, tostarp PET pudeles, papīru, metālu, stiklu un dažādus iepakojumus. Procesa noslēgumā notiks manuāla kvalitātes kontrole.

LETA par "Eco Baltia" plāniem būvēt jaunu atkritumu šķirošanas rūpnīcu ziņoja jau 2015.gadā. Toreiz Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka tajā investēja vairāk nekā desmit miljonus, savukārt pēc darījuma noslēgšanas banka kļuva par "Eco Baltia" daļu īpašnieku. 2016.gada sākumā tika plānots sākt rūpnīcas būvniecību, taču Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu nepieejamības dēļ būvniecības procesu pārcēla.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.