Menu
 

Ķemeru Nacionālais parks atkārtoti atzīts par ilgtspējīga tūrisma galamērķi Eiropā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Izpildot virkni prasību par dabas saglabāšanu, sadarbības veicināšanu ar vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kā arī atbildīgas apmeklētāju plūsmas plānošanu, Ķemeru Nacionālais parks (ĶNP) ir atkārtoti sertificēts Eiropas ilgtspējīgas tūrisma hartas saņemšanai, tādējādi turpinot saglabāt savu vietu starp Eiropas ilgtspējīga tūrisma galamērķiem.

Kā informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP), sertifikāti Eiropas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām (ĪADT), kas atbilst Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas jeb ilgtspējīga tūrisma galamērķu kritērijiem, tika pasniegti svinīgā ceremonijā Eiropas Parlamentā. Trīs Eiropas valstīs esošas  teritorijas sertifikātu saņēma pirmo reizi, bet 11 – atkārtoti, to vidū arī Ķemeru Nacionālais parks, kam šāds sertifikāts pasniegts jau trešo reizi. Pirmo reizi ĶNP to saņēma 2012. gadā, bet atkārtoti 2017. gadā un šogad.

Aizvadītajā vasarā Ķemeru Nacionālajā parkā notika vērtēšanas vizīte, kuras laikā EUROPARC Federācijas eksperts tikās ar ĶNP tūrisma aktivitāšu īstenošanā iesaistīto pušu pārstāvjiem, lai izvērtētu iepriekšējā pārskata periodā sasniegto progresu un pārliecinātos, ka ĶNP joprojām atbilst Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas kritērijiem. Vizītes laikā eksperts iepazinās ar paveikto darbu ilgtspējīga tūrisma veicināšanas jomā kopš 2017. gada.

Pārvalde īpašu atzinību saņēma par iniciatīvu “Daru labu dabai” un “Ko atnesi – to aiznes” īstenošanu, kā arī Mobilās dabas klases ieceres īstenošanu “LIFE LatViaNature” projektā. Savukārt kā iesaistīto pušu būtiskākie sasniegumi izceļami Jūrmalas valstspilsētas administrācijas veiktie ieguldījumi Ķemeru atjaunošanā, NVO “Partnerība laukiem un jūrai” paveiktais piekrastes ciematu – Lapmežciema, Ragaciema un Bigauņciema – attīstībā, kā arī dabai draudzīgi jaunpienācēji ĶNP uzņēmēju saimē, tostarp, vides kvalitātes zīmes “Zaļais sertifikāts” ieguvēji.

DAP skaidro, ka Eiropas ilgtspējīga tūrisma harta ir praktisks vadības rīks, ko tūrisma plānošanai aizsargājamās dabas teritorijās piešķir EUROPARC Federācija – lielākā ĪADT organizācija Eiropā. Ķemeru Nacionālais parks hartai pirmo reizi pievienojās 2012. gadā. Patlaban ĶNP ir vienīgā teritorija Latvijā, kurai piešķirts Hartas sertifikāts. Igaunijā šādu sertifikātu saņēmuši trīs nacionālie parki, bet Lietuvā – viens. Kopumā Eiropā šāds sertifikāts piešķirts 94 ĪADT.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.