Menu
 

VARAM pārraudzība varētu palikt DAP, Salaspils botāniskais dārzs un Dabas muzejs

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc vides dienestu pārcelšanas no Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) uz Klimata un enerģētikas ministriju, Dabas aizsardzības pārvalde, Salaspils botāniskais dārzs un Dabas muzejs varētu palikt VARAM pārziņā, intervijā aģentūrai LETA atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Pašlaik vēl neesot īsti skaidrs kāds būs gala risinājums, bet daļa iestāžu paliks VARAM.

Diskusijas vēl esot par Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru.

Kopumā esot iecerēts, ka VARAM saglabās pārraudzību pār dabas jomu, kas saistīta ar izglītojošo un informējošo funkciju, pašvaldībām un īpaši aizsargājamām teritorijām.

Ministre uzsvēra, ka ļoti svarīga sadaļa ir arī attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) fondiem. Viņasprāt atbildīgajai institūcijai attiecībā uz fondu apguvi jāpaliek VARAM. 

Finanšu ministrija esot norādījusi, ka Latvijā kopumā ES fondu apguve kavējas, tādēļ, ja tiks veidota jauna pārraudzības iestāde, tas procesu kavēs vēl vairāk. 

Iepriekšējais vides ministrs Māris Sprindžuks (AS) bija nolēmis reformēt Valsts vides dienestu (VVD) un atbrīvoja no amata dienesta vadītāju.

Ir izsludināts konkurss uz šo amatu, kurā pieteikšanās paredzēta līdz 16.janvārim.

Bērziņa informēja, ka viņai kopējais iespaids par VVD esot izveidojies ļoti labs. Tur strādājošie cilvēki esot kompetenti, ļoti labi pārzinot savas atbildības jomas, uzdevumus un kopējo situāciju.

Viņasprāt VVD jaunā vadītāja izaicinājumi vispirms esot inspektoru un ekspertu trūkums. "Lai kopumā kvalitatīvi nodrošinātu VVD funkcijas, inspektoru Latvijā ir par maz. Inspektors jau nav tikai tas, kas aiziet līdz upei un paskatās, vai makšķerniekam ir licence. VVD inspektori, piemēram, uzrauga radiācijas drošību Latvijā, vietu, kur šāda uzraudzība nepieciešama, ir pietiekami daudz, tās ir slimnīcas, uzņēmumi. Īpaši šis jautājums ir aktualizējies saistībā ar karu Ukrainā," norādīja ministre.

Līdzīgi esot jāuzrauga drošību ostās. Darba daudzums, kas darbiniekiem ir jāpaveic, esot ļoti liels, savukārt atalgojums niecīgs - 1200 eiro pirms nodokļu nomaksas. 

Līdz ar to VVD esot liela kadru mainība, un tās galvenais iemesls esot zemais atalgojums. 

No jaunā dienesta vadītāja Bērziņa sagaidot, lai viņš ir atbildīgs, spēj vadīt komandu un saredzēt VVD stratēģisko virzību un nākotni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.