Menu
 

"Rīgas meži" sāks meža kopšanu Tīreļu mežniecībā Mārupes un Olaines novados

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - "Rīgas meži" Ilustrācija - "Rīgas meži"

Janvāra beigās SIA “Rīgas meži” Tīreļu mežniecībā pie Jaunmārupes sāks iepriekš plānotos meža kopšanas un izstrādes darbus. Tie tiks veikti atbilstoši dabai saudzīgai metodei – ainavu dizaina plānam, kā arī uzņēmuma “Meža apsaimniekošanas plānam” (MAP), piešķirot lielāku nozīmi bioloģiski vērtīgu, dabas un rekreācijas teritoriju saglabāšanai, bet samazinātas intensīvā mežsaimniecībā izmantojamās teritorijas.

Mežizstrādes darbi notiks Tīreļu mežniecības Mārupes apgaitā – meža masīvos starp Loka ceļu, Jaunmārupi, Mārupes novadā un atpūtas vietu “Pīļu kalniņš”, Olaines novadā (sākot no Pīļu kalniņa puses 20.kvartālā un turpinot Jaunmārupes pusē – 308.kvartālā). Darbu platība ir 54 hektāri. Plānotais darbu laiks ir līdz 2024.gada decembrim, izņemot putnu ligzdošanas laiku (15.aprīlis – 30.jūnijs).

Kā skaidro uzņēmumā, meža masīvi, kur notiks darbi, ir īpaši ar to, ka tajos ir salīdzinoši augsta bioloģiski vērtīgo nogabalu koncentrācija. Tādēļ mežizstrādes darbu laikā tiks ievērota papildus uzmanība un darbi tiks veikti īpaši saudzīgi. Šajos meža masīvos atrodas arī “Rīgas mežu” izveidotā un bez maksas pieejamā Enduro moto taka.

Mežizstrādes darbi Tīreļu mežniecībā ir īpaši arī to, ka līdzšinējās teritorijās citās “Rīgas mežu” mežniecībās, kurām veidoti ainavu dizaina plāni, nav kultūrvēsturiskās teritorijas zona – tā ir raksturīga tieši Tīreļu mežniecībai. Piemēram, te atrodas tādas kultūrvēsturiskās vērtības, kā Ziemassvētku kauju vietas, Nocietinājumu sistēma ar Pluģu skansti, Ostvalda piemiņas akmens u.c. kultūrvēsturiski objekti.

Darbu laikā “Rīgas meži” aicina ievērot drošības prasības, pārvietošanās ierobežojumus un netuvoties tehnikai.

Tīreļu mežniecība ir lielākā “Rīgas mežu” mežniecība – vairāk nekā 23 000 hektāru. Tā ir purviem bagāta, lielākais un zināmākais ir Cenas tīrelis. Tas ietilpst “Natura 2000” īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā  un ir viens no unikālākajiem Latvijas purviem.

Mežniecībā arī ir dabas liegums “Melnā ezera purvs” kas ietilpst “Natura 2000” īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā. Tīreļu mežniecībā ir arī daudz dažādi purvi, kas nav iekļauti īpaši aizsargājamās dabas teritorijas sarakstos, piemēram, Rāvājs, Medema un Ēbeļmuižas purvi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.