Menu
 

"Rīgas meži" plāno meža kopšanas un mežaudzes atjaunošanos veicinošus darbus Stopiņu pagastā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - "Rīgas meži" Ilustrācija - "Rīgas meži"

Lai koptu mežu, uzlabotu mežaudzes atjaunošanās spējas un saglabātu dabas vērtības, SIA “Rīgas meži” janvāra beigās plāno uzsākt meža darbus Ropažu novada Stopiņu pagastā. Darbi notiks 91 hektāra platībā meža masīva daļā starp Juglas papīrfabrikas ciematu, Upeskalniem, dzīvnieku patversmi “Ulubele”, Līčiem, Dzidriņām, gar autoceļu P4 (Rīga – Ērgļi) un piemiņas vietu “Baltais krusts” – “Rīgas mežu” Juglas mežniecības Līču apgaitā.

Darbus plānots turpināt līdz šāgada beigām, informēja uzņēmumā. Darbu mērķis ir meža kopšana un ainavas veidošana, meža atjaunošanas ar jaunu priedīšu dabiskas iesēšanās veicināšanu; dabas vērtību, sēņošanas un ogošanas iespēju saglabāšana; rekreācijas iespēju attīstība un pilnveide.

Vispirms plānota meža ceļu sagatavošana transporta vajadzībām, kam sekos pameža tīrīšana, koku ciršana, kokmateriālu izvešana, daļēja zaru savākšana un izvešana, ceļu infrastruktūras sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti. Uzņēmums darbu laikā aicina ievērot drošības prasības, pārvietošanās ierobežojumus un netuvoties teritorijai, kur strādā tehnika.

“Rīgas meži” norāda, ka gan šis mežs, gan meži Stopiņu apkārtnē ir īpaši ar to, ka tajos ir salīdzinoši daudz bioloģiski vērīgu meža nogabalu un tā ir iecienīta pastaigu vieta meža masīvā pie dzīvnieku patversmes “Ulubele”. Šo teritoriju ir iecienījuši dabas baudītāji, aktīvas un mierīgākas atpūtas cienītāji, kā arī daļa teritorijas tiek izmantota “Ulubeles” iemītnieku pastaigām. 

Tāpat meža masīvā ir īpaši vērtīgi vecie un lielo dimensiju koki, kā arī dobumaini un ekoloģiski koki. Tiem kopšanas darbu laikā tiks pievērsta īpaša uzmanība, piemēram, ap tiem tiks veidota saudzējoša “telpa” un atbrīvota apkārtne, lai veicinātu šo koku augšanu un lai meža apmeklētājiem uz tiem pavērtos saistošāks skats.

Juglas mežniecība ir jaunākā “Rīgas mežu” mežniecība, kas izveidota, apvienojot Gaujas un daļu Daugavas mežniecības. Juglas mežniecības pārziņā ir meži Ādažu, Ropažu, Salaspils, Siguldas un Ogres novados. Tās platība ir apm. 23,26 tūkstoši hektāru. Mežniecības galvenās koku sugas: priede (apm. 87%), bērzs (apm. 6%) un egle (apm. 5%). Daļu mežniecības aizņem dabas parks "Piejūra" (528 ha) un dabas liegums "Garkalnes meži" (364 ha). Te ligzdo daudz retu putnu, piemēram, ūpis, pupuķis u.c.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.