Menu
 

Pērn atkal pieaudzis mežos izmesto atkritumu apjoms Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv/LVM
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

2023.gadā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) savākusi un no mežiem izvedusi gandrīz 1724 kubikmetrus atkritumu, kas ir ievērojami vairāk nekā gadu iepriekš, nodarot nopietnu kaitējumu videi un radot ievērojamas izmaksas LVM.

Pēdējo piecu gadu periodā LVM savāc un izved no meža vidēji ap 1900 kubikmetriem nelikumīgi atstāto atkritumu. Lielākais atkritumu apjoms parasti ir pavasara un rudens mēnešos. Pēdējo piecu gadu periodā atkrituma savākšanai LVM iztērē vidēji 113 tūkstošus eiro gadā.

Visvairāk iedzīvotāji piemēslo valsts mežus ar sadzīves atkritumiem, tie veido gandrīz pusi jeb 46% no kopējā atkritumu apjoma. Atlikusī daļa ir būvgruži (18%), auto riepas (16%), auto daļas (13%) šīferis (6%) un citi bīstamie atkritumi (2%).

"Iepriekšējos divos gados savākto atkrituma apjoma statistika liecināja, ka atkritumu apjoms mežā samazinās un likās, ka cilvēki kļūst apzinīgāki, bet 2023.gada dati diemžēl atkal ir ar augošu izvesto atkrituma apjoma tendenci un nevaram teikt, ka cilvēku apziņā būtu kaut kas būtiski mainījies. Analizējot statistiku, varam redzēt arī Covid-19 pandēmijas ietekmi, jo 2019. un 2020.gadā valstī noteikto ierobežojuma laikā iedzīvotāji vairāk rosījās lauku viensētās, veicot sakopšanas un remonta darbus, līdz ar to varēja novērot arī būtisku būvgružu apjoma izmešanu mežā," skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

"Lielās atkritumu kaudzes mežos liecina par mērķtiecīgi organizētu atbrīvošanos no atkritumiem, kas, spriežot pēc satura, visbiežāk ir atvesti ar dažādas kravnesības transportu no būvobjektiem, autoservisiem un dažādu lietoto preču tirdzniecības vietām."

LVM infrastruktūras objektu uzturēšanas vadītājs Kaspars Kristiņš informēja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būtiskākais izvesto atkritumu daudzuma pieaugums ir fiksēts Zemgales reģionā, kur daļu no pieauguma varētu skaidrot ar to, ka 2022.gada nogalē salīdzinoši ātri uzsniga bieza sniega sega, neļaujot kvalitatīvi savākt iepriekš apzinātos atkritumus. Savākto atkrituma apjoms samazinājies ir tikai Dienvidlatgales reģionā, secinot, ka diemžēl praktiski visā Latvijas teritorijā nelikumīgi atstātie atkrituma apjomi mežā ir pieauguši.

Atkritumu izmešana mežā ir pretlikumīga, atgādina LVM. Vainīgā persona par šādu darbību tiek saukta pie administratīvās atbildības, kā arī tai jāatlīdzina LVM ar atkritumu savākšanu radītie zaudējumi. Personu par atkrituma izmešanu mežā var sodīt ar naudas sodu no 70 līdz 1000 eiro.

Pēdējo gadu laikā lielākais naudas sods privātpersonai par LVM apsaimniekotajā mežā izmestiem atkritumiem piemērots 500 eiro apmērā. Savukārt pērn par meža piemēslošanu LVM Ziemeļkurzemes reģionā ar sadzīves atkritumiem un būvgružiem, LVM sadarbojoties ar Valsts policiju, tika sodītas trīs vainīgās personas, katrai piemērojot 250 eiro lielu naudas sodu.

Redzot mežā atkritumus, LVM aicina dabas draugus informēt Valsts vides dienestu, izmantojot mobilo lietotni "Vides SOS".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.