Menu
 

Ķekavas novada iedzīvotāji mudina attīrīt Olektes upīti

  • Autors:  LETA
Foto - manabalss.lv Foto - manabalss.lv

Pilsoņu iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" notiek parakstu vākšana par Olektes upītes attīrīšanu Ķekavas novadā.

Kā informēja iniciatīvas autors Fēlikss Vaivods, Olektes upe, kas tek caur Katlakalnu, Rāmavu un Valdlaučiem, gadu desmitiem esot aizlaista postā. Daudzviet tā pilnībā ir aizaugusi un sausa. Upes caurtekas zem ceļiem netiekot tīrītas, turklāt aizdambējumus veido bebri.

Upes gultnes piesārņojums radies rūpnieciskās un cilvēka darbības ietekmē. Upē nonākot SIA "Rīgas ūdens" attīrīšanas rezultātā radušās nogulsnes, atsevišķos gadījumos piesārņojumu rada SIA "Ķekavas nami" sadzīves kanalizācija.

Pirms 15 gadiem Olektē nārstoja zivis, upes krastos var sastapt gulbjus, baltos un zivju gārņus, laučus, meża pīles un lielās gauras. Olektei pieguļošās pļavās ligzdo griezes un ķīvītes.

Olekte ir Ķekavas novada teritorijā. Situāciju ar Olektes upi pašvaldība savulaik nodēvējusi par Ķekavas novada lielāko vides problēmu. Iedzīvotāji daudzkārt vērsās pašvaldībā, prasot tīrīt upi un atbrīvot caurtekas no aizdambējuma.

Pašvaldība solījusi attīrīšanas darbus veikt 2018.gadā, taču līdz šim upes sanācija nav veikta, skaidro iniciatīvas autors. Lai atjaunotu Olektes upes dabisko plūdumu, pašvaldībai esot jāparedz līdzekļi upes gultnes attīrīšanas un padziļināšanas darbiem. Būtiski, lai upes attīrīšanas darbu ietekmē neciestu dabīgās pļavas un tajās mītošie dzīvnieki.

Iniciatīvas mērķis ir sakārtot ilgstoši un apzināti postīto vidi. Pēc upes attīrīšanas iedzīvotājiem būs pieejama tīra ūdenstilpne un vieta rekreācijai. Tiks radīta atpūtas vieta, kur pavadīt brīvo laiku - pastaigāties, peldēties, atpūsties ar ģimeni, makšķerēt. Vide tiks attīrīta no piesārņojuma, un ūdens augu un dzīvnieku populācijai tiks atjaunoti eksistencei piemēroti apstākļi.

Līdz 28.marta pēcpusdienai, šai iniciatīvai tika savākti vairāk nekā 500 iedzīvotāju paraksti.

Iniciatīvas autors informēja, ka kolektīvo iesniegumu pašvaldībā nogādās pēc Lieldienām.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.