Menu
 

Ādažu novada Ainavu plāna izstrādātāji prezentē veikto izpēti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - adazunovads.lv Foto - adazunovads.lv

11.aprīlī notika Ādažu novada Ainavu plāna publiskās apspriešanas sanāksme. Ādažu novadam šāds plāns tiek izstrādāts pirmo reizi. Ainavu plāna izstrādātājs SIA “Grupa 93” prezentēja tematisko plānojumu, veikto analītiku un sniedza rekomendācijas, vēsta novada pašvaldība.

Ainavu plāns top jaunveidojamā teritorijas plānojuma ietvaros, tā mērķis ir raksturot Ādažu novada ainavu daudzveidību un vērtības, nosakot ainavu tipus un telpas, analizējot to īpašības, spēkus un ietekmes, kas tās pārveido, kā arī sniegt priekšlikumus ainavu aizsardzībai, pārvaldībai un plānošanai.

Ādažu novada ainava raksturojas gan ar urbāno ainavu (Ādažu pilsēta), gan ūdens ainavu (piejūra, Gauja, palienes, ezeri), gan agrāro ainavu (meži, līdzenumi) un mozaīkainavām.

Izvērtējot ainavu, plāna izstrādātāji rekomendē:
- saglabāt kultūrvēsturiskās apbūves teritoriju un kultūrvēsturisko mozaīkainavu raksturu un to struktūru un elementu veidojošo kompozīciju, nepieļaujot krasas ainavas izmaiņas; mazināt viensētu nesakoptību vai neapdzīvotību un nepieļaut ainavisko skatu atvērumu aizaugšanu;
- saglabāt lauksaimniecības zemju platības, nepieļaut zemju apmežošanu;
- veicināt lauksaimniecības attīstību un mežu apsaimniekošanu ar mērķi saglabāt mozaīkveida ainavas vērtības un telpisko struktūru;
- pilnveidot kultūrvēsturisko teritoriju nozīmi tūrisma attīstībā, pievērst uzmanību kultūrvēsturiskiem elementiem, kā viensētām un to pagalmu struktūrai, atsevišķiem koku puduriem;
- augstvērtīgo mežu teritorijās attīstīt mežu rekreatīvās funkcijas – veicināt ekotūrismu;
- iespēju robežās saglabāt smiltāju un virsāju atklātas ainavas;
- agroainavās saglabāt lauksaimniecības zemju platības, nepieļaut zemju apmežošanu. Izskatīt iespēju nepieļaut tajās jaunas apbūves veicināšanu.

Tāpat arī ainavai pie ūdenstilpnēm tiek sniegti vairāki ieteikumi: saglabāt upēm raksturīgo ainavu, atsevišķās vietās (ceļu tuvumos), atsedzot skatus uz upēm ainavas dažādošanai. Savukārt kanālu ainavas veidot estētiski pievilcīgu un apkārtējā vidē iekļaujošu esošo kanālu ainavu, attīstīt publiskās piekļuves infrastruktūru.

Gaujas – Baltezera kanāla attīstībā, ņemot vērā to, ka tam ir ne tikai sociāla, bet arī kultūrvēsturiska nozīmība, svarīgi veicināt tā vietas identitāti. Kanāla lineārā struktūra potenciāli var kalpot arī kā biokoridors un funkcionālā sasaiste pilsētvidē. Vietas attīstībā nepieciešams nodrošināt publisku pieejamību kanāla krastiem, veicināt sabiedrības izglītošanu vides un kultūrvēstures jautājumos.

Piekrastes ainavu telpas attīstībai un tajā esošo vērtību saglabāšanai nepieciešams balstīties uz Dabas aizsardzības pārvaldes noteiktajām prasībām. Nodrošināt kāpu un mežu dabisko biotopu saglabāšanu, organizējot apmeklētāju plūsmu labiekārtotās takās vienotā tīklā sasaistē ar pilsētvides satiksmes infrastruktūru. Nodrošināt apmeklētāju pastaigu maršrutus, veidojot lokus pa pludmales, kāpu un mežu teritorijām. Aizsargāt un saglabāt esošo veģetāciju, nepieļaut jaunu agresīvu invazīvo sugu stādījumus.

Pašvaldībā atgādina, ka sabiedriskā apspriešana turpināsies līdz 28.aprīlim.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.