Menu
 

Pēdējo gadu laikā pieaudzis ziņojumu skaits par vidē izmestiem azbestu saturošiem atkritumiem

  • Autors:  LETA
Foto - VARAM Foto - VARAM

Pēdējo gadu laikā pieaudzis ziņojumu skaits par vidē izmestiem azbestu saturošiem atkritumiem, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pēc Valsts vides dienesta (VVD) datiem 2021.gadā vietnē "Vides sos" saņemti 27 ziņojumi, savukārt 2023.gadā - 39 ziņojumi, pēc kuriem VVD redzeslokā nonākuši gadījumi par vidē izmestiem azbestu saturošiem atkritumiem.

Kā uzskata VVD ģenerāldirektora vietniece stratēģiskās attīstības un kontroles jautājumos Laura Anteina, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc, neskatoties uz rekomendācijām atbrīvoties no šī materiāla atbilstoši, liela daļa iedzīvotāju izvēlas to nedarīt, ir azbestu saturošu atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.

Viņa uzsvēra, ka azbesta šīfera stāvoklis laika gaitā, ārējo apstākļu ietekmē pasliktinās - materiāls nolietojas un sadrūp, pamazām izdalot kaitīgās vielas gan videi, gan cilvēka veselībai.

Tā kā azbestu saturoši atkritumi ir viens no bīstamo atkritumu veidiem, tiem tiek piemērotas īpašas apsaimniekošanas prasības. Vietnē "skiroviegli.lv" esot pieejama informācija par 18 nodošanas punktiem visā Latvijā, kas pieņem azbestu saturošus atkritumus.

Kā ziņots, VARAM LIFE integrētā projektā "Atkritumu kā resursi Latvijā" maija sākumā sāka atbalsta programmu trūcīgām un maznodrošinātām personām azbesta šīfera krājumu savākšanai, transportēšanai un apglabāšanai. 

Programmas ietvaros no vienas mājsaimniecības var bez maksas nodot azbesta šīferi no 0,2 līdz 3 tonnām. 

Kopējais finansējuma apmērs atbalsta programmas īstenošanai ir 350 000 eiro.

Veicot darbu ar azbestu saturošiem materiāliem, jāievēro drošības prasības. Darbs jāveic piemērotā apģērbā un šīferi nedrīkst lauzt, jo rodas putekļi, kas ir bīstami veselībai un videi.

Šīferi nedrīkst aprakt zemē, izmantot ceļu uzbēršanai vai citiem mērķiem. Azbestu saturošus atkritumus drīkst nodot apglabāšanai tikai atkritumu poligonos, kas ir saņēmuši Valsts vides dienesta atļauju. Par azbestu saturošu atkritumu nepareizu apsaimniekošanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.