Menu
 

Izkūstot ledum, atkritumi nepazūd! Aicina makšķerniekus būt atbildīgiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Izkūstot ledum, atkritumi nepazūd! Aicina makšķerniekus būt atbildīgiem Foto - arhīvs

Tuvojoties iniciatīvas “Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes” pirmā gada noslēgumam, Pasaules Dabas fonds (PDF) un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina, ka par videi draudzīgu iešanu dabā jādomā arī ziemas sezonā. Lai gan tūrisma radītā slodze samazinās, dabā atstātie atkritumi neizkūst līdz ar sniegu.

Kopīgās iniciatīvas organizatori jau skaidrojuši savu aicinājumu – dodoties dabā nevis gaidīt, ka tur būs izvietotas atkritumu urnas, bet gan ņemt iepakojumu un citus atkritumus sev līdzi. Vienlaikus, tas arī nozīmē skaitīt un vērtēt, kādos iepakojumos mēs izvēlamies sev nepieciešamās lietas, plānot pārgājienu dabā, lai līdzi nešana nekļūtu pārlieku nogurdinoša, un apzināties, ka dabā nav vietas atkritumiem – tie prasa pārlieku lielus resursus no zemju īpašniekiem un apsaimniekotājiem, un var būt bīstami dzīvniekiem.

Iestājoties aukstākām laikam, PDF un DAP īpaši vēršas pie atpūtniekiem, kas makšķerē no ledus. Pārvaldes inspektori novērojuši, ka atkritumi pēc šādas atpūtas paliek īpaši daudz. Latvijas Makšķernieku asociācijas vadītājs Alvis Birkovs piekrīt, ka makšķernieku uzvedība dabā ir problēma, un tā diemžēl nekļūst mazāka. Viņš min, ka, piemēram, Vācijā makšķernieks ir atbildīgs par to, ka 5 metru rādiusā ap izvēlēto makšķerēšanas vietu nav nekādu atkritumu – vienalga, paša vai citu atstātu.

Šobrīd izdarīt plašākus secinājumus par to, vai kampaņas mērķis – mainīt iedzīvotāju paradumus – ir sasniegts būtu pāragri, taču pirmie novērojumi liecina, ka atkritumi dabas takās kļūst mazāk, atzīst Pasaules Dabas fonda pārstāve Sarmīte Kolāte.

Kampaņas ietvaros organizatori atsevišķos dabas parkos uzstādīja informatīvās zīmes un demontēja takās esošās atkritumu urnas. Šobrīd DAP ir izgatavojusi papildu zīmes izvietošanai visās Pārvaldes apsaimniekošanā esošajās dabas takās. PDF un DAP arī aicinājuši privāto, pašvaldību un dažādu biedrību rīcībā esošo zemju īpašniekus, kas piedāvā tūrisma pakalpojumus, izmantot kampaņas zīmi bez maksas un uzstādīt to savos dabas objektos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.