Menu
 

Papīra maisiņi, auduma somas, kartona kastes. Par maisiņiem veikalos Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Kā alternatīva un dabai draudzīgāks risinājums produktu pārnešanai mājās tiek piedāvāti papīra un auduma maisiņi. Kā alternatīva un dabai draudzīgāks risinājums produktu pārnešanai mājās tiek piedāvāti papīra un auduma maisiņi. Foto – Agita Latkovska un publicitātes

No šā gada 1. janvāra spēkā stājušies grozījumi Iepakojuma likumā. Jau mēnesi pircējiem veikalos vairs netiek izsniegti bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņi, kā tas bija kādreiz. Izņēmums ir ļoti vieglās plastmasas maisiņi beramo un sveramo produktu iesaiņošanai. Kā šajā laikā ir klājies veikalu tīkliem, un kā ar jauno kārtību apraduši pircēji?

Atbildība jāprasa arī no ražotājiem

Pirms nedēļas iegriezos kādā no lielveikalu ķēdes “Rimi” veikaliem. Staigājot un meklējot nepieciešamās lietas, mani un citus veikala apmeklētājus pārsteidza balss skaļrunī: “Uzmanību, cienījamie veikala apmeklētāji!” Pēc šīs uzrunas automātiski ar acīm jau meklēju, kur ir tuvākā izeja, ja nu tūlīt tiek izziņota trauksme, visiem liekot evakuēties no veikala, tomēr tik traki nebija – pircēji tika aicināti izvērtēt, vai tiešām ir vajadzīgs bezmaksas plastmasas maisiņš un varbūt var iztikt bez tā. Arī citos veikalu tīklos kopš gada sākuma vērojama rosība attiecībā uz videi draudzīgāka iepakojuma izmantošanu un plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanu.

To, ka bezmaksas maisiņu ir mazāk, noteikti pamanījuši veikala “Top!” apmeklētāji. “Veikalu tīkls “Top!” raugās pozitīvi uz Eiropas Savienības īstenoto politiku, kas nosaka bezmaksas plastmasas maisiņu aizliegumu tirdzniecības vietās, jo tikai visas iesaistītās puses kopā varam cīnīties ar vides piesārņojumu,” šādu uzskatu pauž SIA “Iepirkumu grupa”  mārketinga direktore un veikalu tīkla “Top!” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Priedīte. “Ierobežojot plastmasas maisiņu pieejamību, mēs ceram, ka tas motivēs pircējus aizdomāties par to, vai tiešām šis maisiņš ir vajadzīgs.”

I.Priedīte uzskata, ka tirgotājs un patērētājs ir tikai viens no ķēdes posmiem; ir jādomā arī par ražotāja atbildību, jo vēl joprojām liela daļa ražotāju savas produkcijas iepakošanai izvēlas plastmasu tās salīdzinoši zemo izmaksu dēļ. “Lai reaģētu uz plastmasas radīto postu videi un ierobežotu plastmasas izmantošanu, rīcība būtu jāprasa no visām iesaistītajām pusēm – ražotāja, tirgotāja un patērētāja –, kā arī jāveicina atkritumu šķirošanas sistēmas attīstība,” uzskata “Top!” pārstāve.

Vietējā veikalu tīkla “Top!” misija ir atbalstīt vietējos ražotājus. Ar preču zīmi “Top!” Latvijā šobrīd darbojas 271 veikals, no tiem 151 “Top!” un 120 “Mini Top!”, kuri pieder 18 vietējiem uzņēmumiem.

Veikalu tīkls “Top!” pozitīvi vērtē izmaiņas Iepakojuma likumā, vienlaikus atzīstot, ka mazo plastmasas maisiņu izmantošana ikdienas pirkumiem ir pieradums, ko ir grūti, bet ne neiespējami mainīt.

Veikalu tīkli atbalsta dabai draudzīgus risinājumus

“SIA “Maxima Latvija” jau vairākus gadus izglīto pircējus, aicinot aizdomāties, vai tiešām ikreiz nepieciešams plastmasas iepirkumu maisiņš,” stāsta SIA “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. “Pircēju izglītošanu par plastmasas iepakojuma ietekmi uz vidi pastiprināsim vēl vairāk, izturoties pret dabu ar cieņu kopā.”

“Maxima Latvija” pārstāve teic, ka veikalu kasēs un pašapkalpošanās kasēs maisiņi pieejami tikai pie darbinieka un tie paredzēti higiēnas nolūkiem, piemēram, ja kāds produkts ir izbiris. Arī šiem maisiņiem tiekot meklēti videi aizvien draudzīgāki aizstājēji, un šobrīd notiekot dažādu piedāvājumu izvērtēšana.

SIA “Maxima Latvija” ir mazumtirdzniecības tīkls, kurā ietilpst 160 veikali 46 apdzīvotās vietās visā Latvijā.

Iepakojuma likuma izmaiņas pozitīvi vērtē arī viens no vadošajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem “Rimi Latvia”. Tā pārstāve Dace Preisa stāsta, ka “veikalu tīkls “Rimi” savā darbībā meklē arvien jaunus un dabai draudzīgākus materiālus, tāpēc aktivitātes, kas vērstas uz dabas piesārņojuma samazināšanu un ilgtspējīgākiem risinājumiem, ir uzteicamas. Viens no veidiem, kā mēs varam mēģināt ietekmēt iedzīvotāju iepirkšanās paradumus, ir ar cenu koriģēšanas palīdzību. Veikalos “Rimi” papīra maisiņiem jau ilgstoši ir noteikta zemāka cena nekā plastmasas maisiņiem, un šobrīd tie ir divas reizes lētāki nekā plastmasas maisiņi. Mēs ļoti ceram, ka šis būs viens no faktoriem, kas liks pircējam pievērst uzmanību dabai draudzīgākām alternatīvām.”

Personāls maisiņu izmantošanu nekontrolēs

Iepakojuma likuma grozījumos ir noteikts arī izņēmums, proti, plastmasas iepirkumu maisiņi, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus un kuri nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iepakošanai, ja to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu, joprojām būs pieejami bez maksas.

“Rīgas Apriņķa Avīze” vērsās pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, lai uzzinātu, kā tiks veikti aprēķini par to, kādus rezultātus jaunais grozījums likumā ir devis, diemžēl atbildi tā arī nesaņēma – acīmredzot ministrijas ļaudīm šobrīd risināmi citi, par maisiņiem daudz svarīgāki jautājumi...

Ir skaidrs, ka neviens veikals neuzraudzīs, vai pircējs bezmaksas maisiņu tiešām izmanto tikai un vienīgi likuma grozījumos noteiktajos izņēmuma gadījumos – higiēnas nolūkos vai vaļējas pārtikas primārai iepakošanai. Tādēļ “Rīgas Apriņķa Avīze” vērsās pie veikalu tīklu pārstāvjiem ar jautājumu, vai pircējs ir tiesīgs, teiksim, dārzeņu nodaļā paņemt bezmaksas maisiņu un ievietot tajā kaut ko, kas nav pārtikas produkts, piemēram, zeķes.

“Lai novērstu šādas situācijas, maisiņi tirdzniecības zālē ir izvietoti tikai vietās, kur tie paredzēti lietošanai saskaņā ar likumu. Tomēr mēs nevaram izkontrolēt, vai pircējs šo maisiņu ir paņēmis dārzeņu nodalījumā vai atnesis no mājām, tāpēc, protams, personāls nepilda maisiņu kontrolieru funkciju,” saka “Rimi Latvia” pārstāve Dace Preisa.

Arī SIA “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule piekrīt, ka teorētiski cilvēkam ir iespēja šo maisiņu paņemt, piemēram, augļu nodaļā un izmantot citiem mērķiem, un diez vai kāds par to tiks sodīts un rāts.

Veikalu tīkla “Top!” pārstāve I. Priedīte skaidro, ka pircēji bezmaksas maisiņus galvenokārt izmanto, iegādājoties svaigo produkciju – augļus, dārzeņus, svaigu gaļu. “Veikala pārtikas zonā pircējiem pieejami vieglās plastmasas maisiņi, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus, un atbilstoši likumā paredzētajam tie ir bez maksas,” saka I. Priedīte, “savukārt, ja pircējs vēlas šajā maisiņā ielikt, piemēram, zeķes, kasieris aicina pircēju to nedarīt, jo bezmaksas maisiņi ir paredzēti pārtikas fasēšanai higiēnas nolūkos, un tas attiecināms uz augļiem, dārzeņiem, gaļas, zivju un sveramo produkciju. Bezmaksas maisiņu lietošanu cenšamies ierobežot arī ar to, ka tie vairs nav pieejami kases zonā. Lielākajos veikalos ir arī informatīva kampaņa par iepakojuma sadalīšanās ilgumu vidē un aicinājumu padomāt par maisiņu lietošanu.”

Ar humoru pret plastmasas maisiņiem. “Maxima” asprātīgi izmanto nu jau folklorizējušos frāzi, kuru pie kasēm vairs nedzirdēsim, jo bezmaksas plastmasas maisiņu ēra ir beigusies.

Pieprasījums pēc auduma un papīra maisiņiem pieaug

“Rīgas Apriņķa Avīze” interesējās, kādas tendences, kopš spēkā stājušies grozījumi Iepakojuma likumā un veikalos aizliegts izsniegt bezmaksas plastmasas maisiņus, novērojamas pircēju uzvedībā. “Redzam, ka pieaug papīra iepirkumu maisiņu popularitāte,” teic “Rimi Latvia” pārstāve D. Preisa. “Tā, piemēram, pagājušā gada pēdējā ceturksnī pieprasījums pēc papīra maisiņiem palielinājās par 45 procentiem. Tomēr vienlaikus tie ir tikai astoņi procenti pircēju, kas izvēlas šo iepakojuma veidu, pārējie arvien izvēlas plastmasas maisiņus.”

Veikalu tīkla “Top!” pārstāve I. Priedīte bilst, ka vēl ir pāragri spriest un izdarīt secinājumus, kā izmaiņas likumā ietekmējušas iedzīvotāju paradumus un plastmasas maisiņu patēriņu. “Mazo maisiņu izmantošana ikdienas pirkumiem ir ierastāka, un to ir grūti, bet ne neiespējami mainīt,” ir pārliecināta I. Priedīte.

Savukārt “Maxima Latvija” pārstāve Liene Dupate-Ugule norāda, ka veikalos “Maxima” visi iepakojumi produktu nogādāšanai mājās – gan plastmasas un papīra maisiņi, gan kartona kastes, gan maisiņi no auduma un pārstrādāta materiāla – jau ilgu laiku ir pieejami tikai par maksu.

“Priecē, ka daudzreizējās lietošanas maisiņu pārdošana 2018. gadā pieaugusi par aptuveni 50 procentiem, salīdzinot ar 2017. gadu. Regulāri izskatām arī citus alternatīvus un dabai draudzīgus iepakojumus – piemēram, no 2018. gada decembra sortimentā ir pieejami papīra maisiņi ar saukli “Maisiņš vaig”, lai ar humoru veicinātu iegādāties videi draudzīgāku iepakojumu.”

Uz bodi – ar savu maisiņu un taru

Daudzviet pasaulē un nu jau arī Latvijā aizvien populārāks kļūst ne tikai videi draudzīgs jeb zaļais dzīvesveids, bet arī bezatkritumu jeb zero waste kustība. To īsteno aizvien vairāk iedzīvotāju, līdz ar to jaunas vēsmas ienāk arī tirdzniecībā, kur vērojama arī patērētāju ieradumu maiņa, proti, daudzi atsakās no plastmasas iepakojuma vispār. Popularitāti gūst mazie veikaliņi, kuros pircējs var iesvērt tieši sev nepieciešamo produktu daudzumu, turklāt – to var iepakot pats savā līdzpaņemtajā un vairākkārt izmantojamajā trauciņā, burciņā, auduma vai papīra maisiņā un tamlīdzīgi. “Rīgas Apriņķa Avīze” noskaidroja, ka daļēji tas iespējams arī lielveikalos.

“SIA “Maxima Latvija” atbalsta to, ka pircējiem ir iespēja iegadāties sveramo produkciju līdzi paņemtajā iepakojumā,” saka Liena Dupate-Ugule. “Lai to varētu veikt, jāievēro pāris praktisku nosacījumu. Pirmkārt, iepakojumam jābūt tīram, un ieteicamākie būtu vairākkārt lietojamie trauciņi, burciņas un cita veida tara, kas ir ērti un droši aizverama. Otrkārt, jāņem vērā, ka līdzi paņemtajā traukā produktus var iesvērt tikai veikalu vitrīnās, lai veikala darbinieks varētu trauku nosvērt, jo kasē, piemēram, sverot cepumus, kas ievietoti kādā līdzpaņemtā iepakojumā, tas varētu būt sarežģīti. Tomēr, ja līdzi ir savs maisiņš, kas ir ļoti viegls, var arī iesvērt, piemēram, riekstus.”

Vai sveramos produktus pircējs veikalā var likt pats savā auduma maisiņā vai citā iepakojumā, tādējādi neizmantojot veikalā pieejamos bezmaksas plastmasas maisiņus, “Rīgas Apriņķa Avīze” vaicāja arī “Rimi Latvia” pārstāvei. “Jā, protams!” apstiprina D. Preisa. “Tā ir apsveicama iniciatīva, kuru mēs atbalstām.” Tāpat veikalu tīkla pārstāve atgādina, ka visos “Rimi” veikalos pircēji var par maksu iegādāties ne tikai plastmasas, bet arī papīra un auduma maisiņus, kā arī kartona kastes un džutas somas.

Arī veikalu tīkls “Top!” kopumā atbalsta to, ka pircēji izmanto līdzi paņemtos maisiņus vai taru, turklāt tas tiek praktizēts aizvien vairāk. “Esam konsultējušies ar Pārtikas un veterināro dienestu, un kopumā dienestam nav iebildumu, ka pārtika tiek fasēta pircēja tarā vai iepakojumā, ja vien tas ir tīrs un piemērots šādām vajadzībām,” saka I. Priedīte, “līdz ar to veikala darbinieks ir tas, kurš novērtē, vai pircēja iepakojums ir atbilstošs higiēnas prasībām. Tā kā par pārtikas kvalitāti ir atbildīgs mazumtirgotājs, paturam tiesības novērtēt iepakojuma atbilstību.”

Lielveikalos izvietotā informācija aicina izvērtēt plastmasas maisiņa nepieciešamību.

Aicina izvēlēties vairākkārt izmantojamus maisiņus

Pircēji nevar nepamanīt, ka veikalu tirdzniecības telpās ir izvietotas dažādas informatīvās norādes un atgādinājumi resursus lietot atbildīgi. To piedāvājumā ir arī vairākkārt lietojami maisiņi un citi iesaiņojuma materiāli, kuros produktus var gan aizgādāt mājās, gan izmantot nākamreiz, dodoties iepirkties. Cita lieta ir atcerēties paņemt to atkal līdzi! Taču nevar noliegt, ka auduma somu un maisiņu sortiments veikalos tiešām ir pietiekami plašs un dažādu izmēru. Raksta autore ikdienā izmanto ērtu un gana ietilpīgu mugursomu, kurā, nākot mājās no darba un pa ceļam ieskrienot veikalā, var salikt produktus. Manuprāt, mugursoma ir ļoti parocīgs un dabai draudzīgs variants.

“Pērn gada vidū “Rimi” savā sortimentā ieviesa vairākkārt lietojamu maisiņu tieši augļu un dārzeņu iegādei, un ik mēnesi to kā alternatīvu bezmaksas plastmasas maisiņiem izvēlas vairāki tūkstoši pircēju,” saka D. Preisa.

“Papildus jau iepriekš minētajam saskaņā ar “Rimi Latvia” ilgtspējas politiku mēs rīkojam arī dažādas sabiedrību izglītojošas kampaņas. Tā, piemēram, šogad, atbalstot plastmasas izmantošanas samazināšanu, piedalījāmies starptautiskā akcijā “Diena bez plastmasas maisiņiem” (“Plastic Bag Free Day”) un papīra iepirkumu maisiņiem piemērojām 50 procentu atlaidi, bet par pirkumu virs pieciem eiro papīra maisiņu devām bez maksas. Pircēji ļoti labprāt izmantoja šo iespēju, un papīra maisiņi šajā dienā tika izvēlēti sešas reizes vairāk nekā ikdienā. Jau pirms vairākiem gadiem samazinājām standarta cenu papīra maisiņiem, lai pircējus motivētu izvēlēties šo dabai draudzīgāko alternatīvu.”

Jau kādu laiku veikalos “Top!” pircējiem ir iespēja iegādāties auduma somas, kā arī kartona iepirkumu kastes. Par maksu joprojām var iegādāties arī plastmasas iepirkumu maisiņus, un veikalu tīkls šobrīd strādā pie papīra maisiņu ieviešanas “Top!” veikalos. Maksa par plastmasas maisiņiem pagaidām nav mainīta, taču, ieviešot alternatīvus iepakojumus, tie var kļūt dārgāki, tādā veidā veicinot pircēju paradumu maiņu par labu daudzreiz lietojamām somām vai papīra maisiņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.