Menu
 

Kauguros ar smilšu piebēršanu stiprina krasta kāpas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldība Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldība

Jūrmalas pilsētas pašvaldība šonedēļ veic pludmales kāpu stiprināšanas darbus Kauguru pludmalē, krasta zonā pieberot un izlīdzinot smiltis. Darbi tiek veikti, lai ierobežotu krasta eroziju un veicinātu pludmales zonas saglabāšanu.

Kauguru pludmalē smilšu piebēršana notiek aptuveni 500 metrus garā joslā no Vēžu ielas Prīmulu ielas virzienā. Pēc pilsētas pašvaldības datiem, kopumā līdz nedēļas beigām plānots piebērt un izlīdzināt gandrīz 3000 kubikmetru smilšu.

Pludmales kāpu stabilizēšanas darbi Jūrmalā tiek veikti kopš 2015. gada tajās pludmalēs, kurās ir samērā augsts kāpu erozijas jeb noskalošanās risks. Visvairāk noskalošanai pakļautās zonas pilsētā ir Kauguru un Majoru pludmales krasta zona. Smiltis, kuras tiek piebērtas Kauguru pludmalē, iegūtas Jūrmalā, tīrot Lielupes grīvu Jūrmalas ostas teritorijā.

"Smiltis tiek piebērtas atpūtnieku visvairāk noslogotajās pludmales vietās, kur kāpu veģetācija tiek izbradāta un līdz ar to ir traucēts dabiskais kāpu veidošanās process," skaidro Jūrmalas pilsētas domes Vides nodaļas vadītājs Jānis Artemjevs. "Smilšu piebēršanas rezultātā ar mežu apaugušās ilggadīgās krasta kāpas, kas ir ļoti nozīmīgs piekrastes biotops, un tām priekšā esošā pludmale tiek stabilizēta un mazinās risks kāpu sarukšanai vēja ietekmē un noskalošanai vētru laikā."

Kāpu stabilizācijas pasākumi erozijas mazināšanai tiek veikti saskaņā ar vides eksperta, ģeoloģijas zinātņu doktora Jāņa Lapinska veiktajiem krasta kāpu līnijas matemātiskās modelēšanas rezultātiem un izstrādāto metodiku. Dr. geol. J. Lapinskis skaidro, ka smilšu piebēršana ir viens no efektīvākajiem veidiem, un šādu metodi izmanto arī citas Eiropas valstis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.