Menu
 

Pašvaldību savienība: Paplašinātajā depozīta sistēmā nepieciešami risinājumiem importēto produktu iepakojuma pārstrādei

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Nākotnē paplašinātā depozīta sistēmā jādomā par inovatīviem risinājumiem no ārvalstīm importēto produktu iepakojuma pārstrādei, pirmdien žurnālistiem sacīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Viņš uzsvēra, ka iedzīvotāji saskata jēgu depozīta sistēmas izveidē, tāpēc arī ārvalstu iepakojuma pārstrādei būtu jārod risinājums, lai izpildītu Eiropas Savienības (ES) mērķi līdz 2025.gadam pārstrādāt 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radītos sadzīves atkritumus.

Kaminskis norādīja, ka būtiski būs jāturpina arī izpratnes veidošana sabiedrībā, lai veicinātu paradumu maiņu sadzīves atkritumu jomā.

Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Vides aizsardzības klubs, Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija pirmdien parakstīja sadarbības memorandu par inovatīvas, ekonomiski izdevīgas, paplašinātas iepakojuma depozīta sistēmas izstrādi. Memoranda mērķis ir efektīvi risināt dažādu sadzīves preču iepakojuma savākšanas problēmu.

LTRK valdes locekle Katrīna Zariņa sacīja, ka jautājums, ko darīt ar sadzīves atkritumiem, ir bijis aktuāls ilgu laiku. Pēc viņas paustā, būtiski ievērot LTRK prasību par godīgu konkurenci un caurspīdīgumu publiskajā un privātajā sektorā.

Viņa piebilda, ka nākotnē būtiski jādomā, kā no sašķirotajiem atkritumiem var radīt resursus atkārtotam pielietojumam vai citiem mērķiem, radot jaunas lietas.

Memoranda dalībnieki vienojušies par principiem, kas būtu ievērojami, izstrādājot depozīta sistēmu. Principi paredz nododamā iepakojuma daudzveidību, sekmējot dažāda veida iepakojuma savākšanu un pārstrādi, tostarp, piemēram, pieņemt pārstrādē piena un sulu iepakojumu, šampūnu pudeles, stikla burkas un citus iepakojumus, ko klasiskā depozīta sistēma nepieņem.

Tāpat domāts par ekonomisko pamatotību - veidot depozīta sistēmu, pamatojoties uz precīziem finanšu aprēķiniem un ekonomiskajiem apsvērumiem un sabalansējot iesaistīto pušu ieguldījumus un sabiedrības ieguvumus.

Parakstot memorandu, plānots veicināt godīgu konkurenci un sistēmas caurskatāmību, paredzot, ka sistēmas veidotājs un operators tiek izvēlēts atklātā konkursā, kā arī radīt stimulu sabiedrības paradumu maiņai, nodrošinot patērētājiem šķirošanas punktu pieejamību un dodot ekonomisku stimulu šķirot atkritumus.

Memoranda piedāvātie risinājumi palīdzēs sasniegt un izpildīt ES noteiktos mērķa rādītājus, kas paredz, ka katrai ES dalībvalstij, tostarp arī Latvijai, līdz 2025.gadam jāpārstrādā vismaz 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Līdz 2030.gadam mērķa rādītājs pieaugs līdz 60%, bet līdz 2035.gadam – līdz 65%.

Jau vēstīts, ka šajā sasaukumā Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.