Menu
 

"Biolars" sola daļēji sakārtot Zemgalē ar ķīmisko vielu piesārņotās vietas; kopumā darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" sola daļēji sakārtot Zemgalē ar ķīmisko vielu piesārņotās ceļmalas un laukus, bet kopā sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro, šodien preses konferencē Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldē uzzināja aģentūra LETA.

Valsts policija (VP) guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas. Arī uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina to apstiprināja, taču tā neesot bijusi rūpnīcas cisterna, un arī saistību ar pārējām piesārņošanas epizodēm, kopumā 20, uzņēmums noliedz.

Turklāt, pēc Jarkinas teiktā, uzņēmumam ir attīrīšanas iekārtas, un šāda atkritumu izvešana nemaz neesot vajadzīga un ir saistīta ar riskiem, arī reputācijas. Arī konkrētajam transportlīdzeklim nav bijis vajadzības izbraukt no uzņēmuma teritorijas.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga atklāja, ka atbilstoši likumdošanai piesārņoto vietu sanācija būtu jāveic atkritumu operatoram - šajā gadījumā rūpnīcai. VVD un SIA "VentEko" aplēses liecina, ka sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 00 eiro.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu, skaidroja uzņēmuma pārstāve. Pašlaik gan grūti prognozēt, kad tas varēt notikt. Jarkina apgalvoja, ka rūpnīcas reputācija pēc notikušā ir smagi cietusi, tāpēc uzņēmums gatavs ieguldīt līdzekļus lauksaimniecības zemju un privātīpašnieku zemju sakārtošanā, lai savu reputāciju atjaunotu, mazinātu ažiotāžu un segtu personām nodarīto kaitējumu.

Baklāne-Ansberga stāstīja, ka piesārņojums konstatēts kopumā 13 000 kvadrātmetru plātībā, lielāka daļa teritorijas ir ceļmalas, bet 1000 kvadrātmetru - lauksaimniecības zemes, kas pieder septiņiem īpašniekiem. Piesārņojums iekļuvis 20 līdz 50 centimetru dziļumā, taču pašlaik tas vairs neizplatās. Arī pēc lietus situācija saindētajās teritorijās neesot mainījusies.

Sanācijas darbi var notikt divos veidos - norokot piesārņoto grunti un aizvedot apglabāšanai, vai arī ar stabilizācijas metodi, ar ķīmiskiem savienojumiem neitralizējot cianīda jonus saturošo vielu un grunti vēlāk izmantojot ceļu būvniecībā. Pašlaik vēl nav zināms, kuru metodi izmatos "Biolars", jo vēl esot jāsagaida zemes paraugu analīžu rezultāti. Līdz 21.jūnijam uzņēmumam jāsniedz VVD paskaidrojums par plānotājiem darbiem.

Lai arī VVD vadītāja uzvēra, ka rūpnīca "Biolars" ir vienīgā Latvijā, kurai ražošanas procesā var rasties līdzīgi atkritumi, rūpnīcas pārstāve to noliedza, uzsverot, ka pierādījumi tam nav gūti. Advokāte arī pauda, ka pret "Biolars" sākta apzināta kampaņa, jo ir sāktas vairākas pārbaudes vienlaikus. Viņa arī kritizēja VVD, jo lielāko daļu informācijas uzņēmums iegūstot pastarpināti no medijiem, nevis no paša dienesta, taču rūpnīca esot gatava sniegt informāciju VVD un policijai. Uzņēmums arī gatavojas sniegt paskaidrojumus un pierādījumus, kas viela, kas lielā daudzumā atrasta rūpnīcas teritorijā un no VVD puses tiek klasificēta kā bīstami atkritumi, tāda nemaz nav.

VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Staļģevics preses konferencē informēja, ka aizturētais transportlīdzekļa vadītājs, kurš neesot "Biolars" darbinieks, joprojām atrodas apcietinājumā. Viņam, atkarībā no piesārņotās grunts analīžu rezultātiem, var draudēt cietumsods līdz desmit gadiem, ja piesārņojums izrādīsies īpaši bīstams.

Citu aizdomās turēto policijai pašlaik nav, taču policija pratinot gan "Biolars", gan citu rūpnīcas atkritumu apsaimniekošanai piesaistīto uzņēmumu darbiniekus. Staļģevics neatklāja, cik daudz juridisko personu lietā varētu būt iesaistīts, tašu skaidroja, ka tādas esot vairākas.

Izmeklēšanu veic īpaši izveidota izmeklētāju grupa, jo lieta esot apjomīga, tiek pētīta rūpnīcas dokumentācija.

Jau vēstīts, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde kopīgi ar VP darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu sākts kriminālprocess un automašīnas šoferis ir apcietināts.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā. Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Olaines ķīmiskās rūpnīcas "Biolars"" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

Savukārt "Biolars", kura vārdā par šo jautājumu runā Juridiskais departaments, ir centies norobežoties no šī gadījuma. Uzņēmums uzsver, ka kriminālprocesa ietvaros "Biolars" neesot piemērots nekāds procesuālais statuss un uzņēmums aktīvi sadarbojas ar VP taisnības noskaidrošanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.