Menu
 

Nils Jansons: Pastaigas pa meža takām, peldes saulrietā – tas mani iedvesmo Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto – no privātā arhīva Foto – no privātā arhīva

Priecāties par katru jaunu dienu un vienkārši spēt baudīt dzīvi. Ar šādu moto dzīvo viens no labākajiem Eiropas skrituļslidotājiem Nils Jansons, kurš šogad ieguvis nomināciju “Gada skrituļslidotājs”. Stāstu sērija “Ievērojami cilvēki Pierīgā” šajā reizē devās uz Jūrmalu, lai iepazītos ar jauno vīrieti. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar sportistu, lai dzirdētu stāstu par to, kā aizsākusies sportista karjera, kā rit dzīve pandēmijas laikā un kas vislabāk raksturo viņa dzimtās mājas.

Siltās vasaras dienas un brīži bez pilsētas steigas

Nils Jansons ir dzimis Jūrmalā, un, kaut arī ikdienas dzīve viņu ir aizvedusi uz galvaspilsētu, viņš katru nedēļu atgriežas mājās, lai apciemotu vecākus. Viņa siltākās atmiņas par mīļajām mājām saistās ar siltām vasaras dienām, kad lielākā vēlēšanās bijusi iedzert saldējuma kokteili un doties līdz jūrai, lai nopeldētos. Kā jau katram, kurš dzimis pie jūras, arī Nilam visvairāk patīk daba, svaigais gaiss un iespēja doties nebeidzamās pastaigās.

“Priedes, kāpas, jūra. To tagad novērtēju vairāk nekā jebkad – svaigu gaisu un brīžus bez pilsētas steigas. Pastaigas pa meža takām, peldes saulrietā – tas mani iedvesmo. Tāpat arī Lielupes ieteka jūrā, kā arī Priedaines pusē pastaigu taka uz Balto kāpu. Pastaigas man palīdz radošām idejām un dažādu jautājumu risināšanā, un, protams, ka vissvarīgākās šeit ir manas ģimenes mājas,” – tā par savām mājām stāsta Nils.

Kaut arī vīrietim ir liels prieks par visu jauno, kas ir Jūrmalā, viņam pietrūkst veloceliņu: “Gribētos pa gludu un drošu maršrutu izbraukt ar velosipēdu cauri visai pilsētai, varbūt pat aizmīties uz Ķemeru Nacionālo parku. Pieejami un droši veloceliņi noteikti būs ieguvums iedzīvotāju labsajūtai.”

Karjera, kas aizsākās mājās

Nils Jansons nav vienkārši kāds vīrietis, kurš nāk no Jūrmalas. Viņa vārds Eiropā ir zināms ļoti daudziem, jo jaunais vīrietis ir profesionāls skrituļslidotājs, un tieši viņa dzimtās mājas ir vieta, kur sākās ceļš uz sportista karjeru.

“Ar skrituļslidošanu sāku nodarboties tieši Jūrmalā, kad man bija deviņi gadi. Vecākais brālis Mārtiņš bija tas, kurš atklāja šo dzīvesveidu un iedrošināja arī mani. Pēc pirmajiem gadiem uz skrituļslidām bija gan labi rezultāti sacensībās, gan liela patika pret procesu. Šobrīd 20 gadus esmu uz slidām.

Jāsaka, ka nekad nebiju iedomājies, ka tas būs mans darbs. Pēc labiem rezultātiem Eiropas līmenī mani sāka atbalstīt starptautiskā līmenī. Tas pavēra iespējas vairāk ceļot un iegūt sava vārda atpazīstamību, lai tiktu pie jauniem sponsoriem. Nekas daudz jau nav mainījies, eju laukā darīt to, kas man sagādā prieku. Joprojām filmējam video kopā ar brāli, taču tagad ne vien pašu priekam, bet arī lai reklamētu skrituļslidu zīmolus un iedvesmotu citus braucējus visā pasaulē,” – tā Nils Jansons.

Aktīvi treniņi un jaunu projektu plānošana

Kā jau sportistam, Nilam ikdiena paiet aktīvi, dažbrīd tā ir diena, kura tiek pavadīta sportojot, bet citreiz montējot video. “Katra diena var būt diezgan atšķirīga. Ceļos, vingroju, eju skrituļot, pavadu laiku pie datora, plānojot nākamos projektus, montēju video saturu saviem sociālajiem tīkliem. Ik dienas cenšos būt aktīvs, lai būtu dzīvesprieks un jaunas idejas. Vasaras sezonā ir vairāk braucienu ārpus Latvijas. Tas nozīmē, ka došos uz jaunām vietām, kur kopā ar videooperatoru un komandas biedriem filmēsim jaunus trikus.”

Arī pandēmijas laikā Nils nodarbojas ar aktīviem treniņiem, lai nepazaudētu fizisko formu un būtu gatavs jaunām sacensībām. “Sākot jau ar rudeni un pēc tam visas ziemas garumā trenēju fizisko sagatavotību svaigā gaisā, publiskajos Rīgas sporta laukumos. Četras piecas reizes nedēļā skriešanas treniņi. Retāk, nekā gribētos, bet divas reizes nedēļā esmu uz skrituļslidām. Cenšos nemeklēt attaisnojumus, bet meklēt iespējas daudzveidīgāk trenēties.”

Arī brīvais laiks ārpus video montēšanas un jaunu triku pilnveidošanas sportistam tiekot pavadīts pilnvērtīgi. “Sākt rītu ar vingrošanu un vieglu skrējienu, pēc tam ģimenes lokā baudīt pankūkas ar kafiju. Kādā brīdi palasīt grāmatu. Gara pastaiga svaigā gaisā. Ideālā variantā apvienojumā ar peldi. Vēlāk nesteidzīgas vakariņas un kāda iedvesmojoša filma vai mūzika,” – tā vīrietis raksturo savu ideālo brīvdienu.

“Negaidu, ka kaut kas atgriezīsies ierastajās sliedēs”

Savukārt runājot par nākotni, Nils gaida to mirkli, kad varēs turpināt izpētīt pasauli un satikt tos draugus, kuri dzīvo ārpus Latvijas robežām. “Es negaidu, ka kaut kas atgriezīsies ierastajās sliedēs. Domāju, ka vēl ilgi būs jāsadzīvo gan ar ierobežojumiem, gan šķēršļiem, lai ceļotu vai pulcētos. Noteikti došos ciemos pie ārzemju draugiem, lai kopā skrituļotu un ēstu picu.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.