Menu
 

Mazinās konkurence Stokholmas un Siguldas kopīgajā cīņā par ziemas olimpisko spēļu rīkošanu

  • Autors:  LETA--AFP
Mazinās konkurence Stokholmas un Siguldas kopīgajā cīņā par ziemas olimpisko spēļu rīkošanu Foto: pixabay.com

Pēc Turcijas pilsētas Erzurumas svītrošanas no 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas kandidāšu saraksta Zviedrijas galvaspilsētas un Siguldas apvienotā kandidatūra turpina cīņu par četrgades nozīmīgākā foruma sarīkošanu.

Ceturtdien Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sesijā Buenosairesā nolēma svītrot Erzurumu no kandidāšu saraksta. Erzuruma no kandidāšu saraksta svītrota vairāku iemeslu dēļ, bet starp tiem ir neatbilstoša transporta, telekomunikāciju un lidostas infrastruktūra.

Līdz ar to uz 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu atlikušas vairs tikai trīs kandidatūras: Itālijas pilsētas Milāna un Kortīna d'Ampeco, Kanādas pilsēta Kalgari un Zviedrijas pilsēta Stokholma, kas īpaši aktuāla ir Latvijai, jo tā sacensības kamaniņu sportā, bobslejā un skeletonā vēlas aizvadīt Siguldas trasē. Sagaidāms, ka visas šīs trīs kandidātes no SOK puses nākamnedēļ tiks formāli apstiprinātas, bet 2026. gada olimpiādes rīkotāja tiks noskaidrota nākamā gada septembrī.

Iepriekš savu kandidatūru atsauca zemestrīces skartā Japānas pilsēta Saporo. Savukārt jūnija sākumā Šveices kantona Valē iedzīvotāji referendumā neatbalstīja Sjonas pilsētas kandidēšanu, bet mēnesi vēlāk no cīņas par olimpiādi izstājās Austrijas pilsētu Grācas un Šlādmingas apvienotā kandidatūra.

Zīmīgi, ka līdzīgs referendums novembrī ir iecerēts arī Kalgari, turklāt sabiedrībā valdot liela neskaidrība, vai šai pilsētai un Kanādai ir nepieciešamas olimpiskās spēles.

Šī gada ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes – Minhene (Vācija) un Ansī (Francija) –, kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022. gada ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu – Almati Kazahstānā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.