Menu
 

Foto: Olaines Šaha svētki – gan meistariem, gan iesācējiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Olaines Šaha svētki – gan meistariem, gan iesācējiem Miervaldis Šteinbergs, Olaines Sporta centrs

Nedēļas nogalē viesmīlīgā Olaine jau tradicionāli aicināja uz rudens Šaha svētkiem, kuros īpaša uzmanība pievērsta tieši bērnu šaham. Vēl pirms diviem gadiem Olaine rudenī pulcēja vien 44 dalībniekus vienā bērnu iesācēju turnīrā, bet šoreiz trijos dažāda ranga turnīros sacentās vairāk nekā 150 jaunie šahisti no Olaines, Kuldīgas, Rīgas, Siguldas, Limbažiem, Ventspils, Jelgavas, Jūrmalas, Piņķiem, Baldones, Babītes, Balvu novada, Tukuma, kā arī no Lietuvas un viens mazs šahists pat no Maskavas.

Kā norāda Olaines Sporta centrā, Olaines šaha turnīri no pirmās reizes izcēlušies ar augstu organizatorisko līmeni. Iespējams, tieši tas ir iemesls, kāpēc dalībnieku pieplūdums ir ļoti liels, un jau divas dienas pirms turnīra sākuma vietu trūkuma dēļ dalībnieku reģistrācija tika pārtraukta, kas ir Latvijā nebijis precedents “Open” turnīros. Šī gada jaunums – dalījums trīs dažāda stipruma turnīros – attaisnojās, padarot cīņas līdzvērtīgākas un līdz ar to interesantākas pašiem spēlētājiem un līdzjutējiem.

A turnīrā, kurā spēlēja 41 I un II sporta klases šahists, no pirmās līdz pēdējai kārtai par uzvaru cīnījās abi reitinga līderi Artjoms Burenkovs no BJC “Daugmale” un olainietis Emīls Jānis Mieriņš – abi beigās savāca pa 7 punktiem. Artjoms ar labākiem papildrādītājiem izcīnīja pirmo vietu, kā balvu no bagātīgā piedāvājuma izvēloties šaha pulksteni. Otrais Emīls, bet trešais ar sešiem punktiem astoņgadīgais Reinis Valdats no Rīgas Šaha skolas. Starp meitenēm labākā un kopvērtējumā piektā bija Šarlote Ikstena no Rīgas Šaha skolas (5,5 punkti).

B turnīrā IV un III sporta klasēm bija vislielākais dalībnieku skaits – 70 dažāda vecuma dalībnieki. Ar pieticīgo 19. starta numuru izliktais kuldīdznieks Krists Vilnītis bija līderis visu turnīru – viņam 7,5 punkti no 8. Otrās vieta par 7 punktiem tika Mārim Kristapam Strazdiņam no Limbažiem, bet uz trešo vietu ar 6 punktiem pretendēja septiņi dalībnieki. Tikai papildrādītāji izšķīra, ka tā tiek olainietim Ilgvaram Līckrastiņam. Arī šajā grupā pirmajā desmitniekā četras meitenes, labākā – olainiete Elizabete Kokina (6 punkti).

“C turnīrs bija visīpašākais, jau daudziem tās bija pirmās sacensības mūžā, kāds vispār tik tikko bija iepazinis visas figūras. Tomēr dalībnieki ātri apguva sacensību norises noteikumus un uzvedības etiķeti un kopumā viss aizritēja kā jau iesācēju turnīrā to varētu sagaidīt – ik pa laikam neiespējami gājieni, ik pa laikam asaras vai dusmas, taču viss normas robežās,” vēsta turnīra rīkotāji.

Pirmo vietu 41 dalībnieka konkurencē ar 7 punktiem izcīnīja ciemiņš no Lietuvas – Jons Kupetis, tikpat arī jūrmalniekam Timuram Merzlovam, bet trešā vieta ar 6 punktiem Jelgavas pārstāvim Martinam Dunajevam. Veiksmīgākais no olainiešiem bija Rihards Līckrastiņš (5,5 p. un sestā vieta), bet starp meitenēm divas labākās – rīdziniece Dafne Maklakova (6) un Milāna Lomovceva no Olaines =(5).

Noslēgumā ikviens dalībnieks saņēma Latvijas šaha federācijas dāvinātos Eiropas šaha čempionāta piemiņas krekliņus un C turnīra katrs dalībnieks arī igauņu lielmeistara Jana Elvesta jauno šaha grāmatu šaha iesācējiem, kā arī darba burtnīcu. Visu turnīru spēlētāji, kas nesaņēma īpašās balvas, tika pie Olaines Sporta centra dāvinātajām dalībnieku medaļām, bet spēļu starplaikos ikvienam bija sarūpēts ūdens un saldi našķi.

Svētdien Olaines Šaha svētkus turpināja “Open” turnīrs, kurā piedalījās 81 visdažādākā vecuma un meistarības šahists, arī ne viens bērnu turnīru dalībnieks. Par uzvarētāju kļuva Guntars Antoms no Rīgas, kurš savāca 7,5 punktus no 9. Tikpat arī Egonam Lavendelim, bet trešo un ceturto vietu ar 7 punktiem sadalīja Matīss Mustaps un Artūrs Neikšāns.

Labāko sešnieku noslēdza Pierīgas novadu pārstāvji – Rolands Bērziņš no Ropažiem (7) un olainietis Kaspars Ramma (6,5). Uzreiz aiz viņiem ierindojās labākā starp dāmām – Laura Rogule (6,5), bet vēl viens no mājiniekiem un turnīra organizētājiem Normunds Miezis ieņēma 10.vietu (6 p.). Speciālbalvas tika arī labākajiem dalībniekiem dažādās vecuma grupās.

Olaine arī turpmāk saglabās šo svētku formātu – trīs dažāda stipruma turnīrus. Nākamais lielais turnīrs – “Olaines Šaha pavasaris” – notiks maijā. Organizatori no savas puses ir apņēmības pilni nepazaudēt kvalitāti, kaut, iespējams, dalībnieku kopskaits tiks palielināts, lai nevienam nebūtu jāatsaka vietu trūkuma dēļ. 

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.