Menu
 

Students: Augstākā izglītība sniedz drošības sajūtu nākotnei

  • Autors:  Kristofers Capļins, Biznesa augstskolas “Turība” students
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Eiropas Savienības izaugsmes un nodarbinātības programmas "Europa 2020" viens no stratēģiskajiem mērķiem izglītībā ir līdz 2020. gadam palielināt iedzīvotāju īpatsvaru ar iegūtu augstāko izglītību līdz 40%. Ekonomikas ministrijas ziņojumā prognozēts, ka līdz 2035. gadam darbaspēka pieprasījums turpinās pārkārtoties par labu speciālistiem ar augstāko izglītību.

Biznesa augstskolas “Turība” studiju programmas “Pasākumu producēšana un vadība” students Kristofers Capļins, kurš savulaik guvis darba pieredzi ārzemēs, bet atgriezies Latvijā, lai iegūtu augstāko izglītību, uzsver, ka kvalificētu darbinieku pieprasījums darba tirgū arvien palielinās.

Augstskola – vieta, kur veidot noderīgu kontaktu loku

Mēs katrs sapņojam par panākumiem, katrs dzīvē vēlamies pēc iespējas labāk realizēt savas ieceres, progresēt un dzīvot labāk. Tas ir dabiski un ikvienam cilvēkam pašsaprotami. Atšķiras tikai metodes, ar kurām cenšamies sasniegt rezultātus. Daļa cilvēku paļaujas uz veiksmi un ikdienas dabisko ritējumu, cerot, ka viss nokārtosies pats no sevis.

Uzskatu, ka mūsu veiksme un panākumi veidojas pēc principa – ieguldīts darbs + zināšanas un prakse, kas savukārt rezultējas ar progresu un attīstību. Augstākā izglītība sniedz drošības sajūtu nākotnei. Tas rada pārliecību – lai kas arī notiktu, vienmēr atradīsim alternatīvu.

Man studiju uzsākšana bija dabiska vēlme pilnveidoties un iegūt zināšanas, lai būvētu drošu pamatu nākotnes profesionālajā izaugsmē. Esmu ieguvis darba pieredzi arī ārzemēs – savulaik devos turp, lai atrastu t.s. zelta kalnus un lielo bagātību, taču ātri sapratu, ka tas noteikti nav ilgtermiņa risinājums, jo bez atbilstošas izglītības izveidot karjeru būs grūti. Augstskolas vide ir lieliska iespēja komunicēt ar izglītotiem, zinošiem un pieredzējušiem cilvēkiem, veidojot plašāku kontaktu loku un ik dienas gūstot jaunas zināšanas.

Profesijas izvēle ar domām par nākotni

Ne vienmēr īsto studiju virzienu izdodas atrast ar pirmo piegājienu, dažkārt savu vietu atrodi, vien mēģinot otro vai pat trešo reizi. Arī mana personīgā pieredze ir līdzīga, jo sev tīkamo studiju virzienu atradu ar otro mēģinājumu. Par to nav jāsatraucas, būtiski, lai cilvēks izjūt vēlmi un nepieciešamību pēc zināšanām un augstākās izglītības. Vieniem lēmuma pieņemšana prasa īsāku periodu, citiem nepieciešams ilgāks laika posms, rūpīgi apsverot visus iespējamos variantus, dažkārt apspriežoties ar ģimeni vai pat konsultējoties ar kādu speciālistu izglītības jomā.

Izvēloties savu pirmo augstskolu, konsultējos ar vecākiem, iespējams, ietekmēja arī paziņu viedoklis, taču otrajā reizē izlēmu vienpersoniski un izvēli nenožēloju – esmu īstajā vietā! Es meklēju profesiju, kur ikdienas darba procesā neizjustu rutīnu, un, manuprāt, pasākumu vadība pilnībā atbilst šādai definīcijai. Esmu radošs un enerģisks cilvēks, tāpēc man nepieciešama arī tāda darba vide.

Soli priekšā pārējiem

Darba devēji novērtē potenciālo darbinieku jau studiju laikā, sniedzot prakses iespējas un veidojot izpratni par iespējamo nākotnes profesiju. Prakse un izglītība iet roku rokā, radot nepieciešamo pieredzi un vienlaikus arī vērtīgas teorētiskās zināšanas. Dažkārt pat nav nozīmes izvēlētajam studiju virzienam, bet gan faktam, ka cilvēks ir izvēlējies augstākās izglītības ceļu. Darba devējs to redz un novērtē, jo tas norāda uz indivīda gribasspēku, vēlmi izzināt un arī prasmi plānot savu laiku. Tie, kuri pēc vidusskolas absolvēšanas turpina studijas augstskolā, iegūstot izglītību, darba tirgū ir soli priekšā pārējiem.

Nekādā veidā nevēlos noniecināt cilvēkus, kuri nav ieguvuši augstāko izglītību, bet tādas ir šī brīža tendences. Manuprāt, nākotnē šīs tendence tikai pieaugs un darbinieki ar augstāko izglītību kļūs arvien pieprasītāki.

Augsta līmeņa izglītība arī Latvijā

Ārvalstīs ir daudz starptautiskā mērogā atzītas augstskolas, kurās iegūstamas vērtīgas zināšanas un prasmes, taču arī Latvijas augstākās izglītības iestādes neatpaliek, un ne vienmēr ir jādodas uz ārzemēm, lai apgūtu izvēlēto profesiju un vēlāk veiksmīgi iekļautos darba tirgū. Ne velti Latvijā studē liels skaits ārvalstnieku, kuri augstu novērtē pie mums piedāvāto izglītību.

Tas, cik prasmīgi būsim absolvēšanas brīdī, nav atkarīgs tikai no augstskolas – liela daļa atbildības jāuzņemas mums pašiem. Studijas nozīmē nepārtrauktu izzināšanas procesu, ne tikai lekciju laikā, bet arī bibliotēkā vai jebkur citur, interesējoties par nozares aktualitātēm vai dažādiem jauninājumiem. Ar iegūtu bakalaura grādu izglītības ceļš neapstājas, jo mācāmies visu dzīvi.

Augsti kvalificēti darbinieki kļūs arvien pieprasītāki

Šobrīd mainās sabiedrības izpratne par augstākās izglītības nozīmi dzīves kvalitātes un profesionālās karjeras izaugsmē, piešķirot tai aizvien lielāku nozīmi. Jau šobrīd darba tirgus tendences liecina, ka nākotnē arvien vairāk pieaugs pieprasījums pēc augsti kvalificētiem darbiniekiem.

Protams, absolvēta augstskola uzreiz nenozīmē veiksmīgu karjeru un labi atalgotu darbu – lai kaut ko sasniegtu, ir smagi jāstrādā. Pats galvenais – atrast profesiju, kas patiešām patīk. Darbā pavadām lielu daļu savas ikdienas, tāpēc būtiski, lai to darām ar prieku, un pirmais solis ceļā uz prieku ir augstskolas un studiju programmas izvēle.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.