Menu
 

Replika. Pensionāriem par daudz naudas? Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Karikatūra - Aigars Lapiņš Karikatūra - Aigars Lapiņš

Vai nu kādā vājuma brīdī vai citu iemeslu dēļ jau iepriekš ticis nolemts, ka pensionāriem sagaidāma pensiju indeksācija jeb nosacīta tās palielināšana. Nosacīta tādēļ, ka izdevumu daļa aug vienlīdz strauji vai pat straujāk. Rūpīgi tiek sekots līdzi tam, lai gados vecākiem cilvēkiem naudas neatliktu pārāk daudz.

Rau, nupat atkal jauns pārsteigums – pensiju un pabalstu piegāde mājās no nākamā gada maksāšot divas reizes un vēl mazliet vairāk. Tagad par pensijas piegādi jāmaksā 2,39 eiro, no nākamā gada 4,88 eiro, bet vēl pēc gada atkal vienu kriksi vairāk. Naudas fizisku piegādi dzīvesvietā tagad izmantojot ļoti maz – “tikai” kādi 79 tūkstoši klientu.

“Latvijas Pasta” priekšnieks Māris Vilcāns prāto, ka viņa iestāde ir sociāli atbildīgs uzņēmums. Nav uzreiz licis apaļus 5 eiro, bet gan “tikai” 4,88. Tas nekas, ka vēl pēc gada būs jau piecītim pāri. Esot pielikts precīzi tik, cik aprēķināts.

Aprēķinu gan nekur neredz, bet arī tad, ja redzētu, nez vai gudrāki taptu. Labi apmaksāti kungi un dāmas prot šos ciparus savērpt tā, ka nav pat kur piesieties. Izņemot vienu lietu – gados vecie cilvēki arī būtu pelnījuši kaut cik cienīgas vecumdienas.

No dažiem politiķiem gan izskan, ka šo pieaugumu vajadzētu tā kā kompensēt, taču tūlīt pretī ir mierinājuma vārdi, ka neesot jau no kurienes ņemt. Ja labi gribētu, gan jau atrastu. Bet vēlēšanas šobrīd patālu, ko tur censties!

Tā nu sanāk, ka vienīgā patiesība, kam rūpīgi tiek sekots, – uz “turieni” naudu līdzi nepaņemsi, vai – kā to zīmējumā attēlojis mūsu kolēģis Aigars Lapiņš. Latviešu tautas pasaka par vecīšu vešanu uz mežu nu ir papildināta ar mūsdienīgākām ragavām, kuras, jādomā, ir videi draudzīgas, bez naglām, bet ar spilveniem un kruzuļiem. Par šo gan jāmaksā pašiem, līdzīgi kā par šeit aprakstīto pensiju piegādi un citām lietām. Neko darīt – valstij grūti laiki....

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.