Menu
 

Aptauja Siguldā. Kā mazināt inficēšanās un saslimšanas riskus bērnudārzos un skolās? Apriņķis.lv

  • Autors:  Marta Dzintare
Foto - Marta Dzintare un sigulda.lv Foto - Marta Dzintare un sigulda.lv

Plašsaziņas līdzekļos jau daudz vēstīts par zarnu infekcijas uzliesmojumu Siguldas bērnudārzos. Zināms, ka līdz 17. septembrim zarnu infekcijas simptomi atklāti 28 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdināšanu nodrošina “Baltic Restaurants Latvia”.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA “Jelgavas augļi” dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī “Baltic Restaurants Latvia”, tostarp Siguldai. PVD veicis pamatīgas pārbaudes arī Siguldas bērnudārzos, atklājot vairākas neatbilstības un riska avotus. Savukārt Valsts policija 17. septembrī sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos. Kopumā zarnu infekcijas cēlonis nav noskaidrots un apstiprināts vēl līdz šim laikam.

Sandra, uzņēmēja

Svarīgi būtu izglītot sabiedrību, kas ir cēlonis šādām infekcijām un kādi ir veidi, lai no tām maksimāli izvairītos.

Vēsma, trīs mazdēlu oma

Šobrīd nav zināms infekcijas cēlonis, bērni varēja inficēties arī jebkur citur, ne tikai bērnudārzā. Atbildīgajiem dienestiem vajadzētu biežāk informēt sabiedrību, kā ievērot personīgo higiēnu, lai spētu sevi maksimāli pasargāt. Piemēram, sagrieztus augļus lielveikalos, manuprāt, nav droši pirkt. Šaubos, ka veikalos melones vai arbūzus pirms sagriešanas kāds rūpīgi nomazgā.

Baiba, dēls mācās bērnudārzā “Pasaciņa”

Svarīgi būtu ēdienu gatavot uz vietas, produktus iegādāties no vietējiem ražotājiem, regulāras pārbaudes no attiecīgajiem dienestiem. Protams, svarīgs ir arī cilvēciskais faktors – darbinieku atbildības sajūta.

Līga, skolotāja

Atbildīgajām struktūrām jāveic regulāras pārbaudes izglītības iestādēs, kur notiek ēdināšana. Bieži notiek tā, ka sākam rīkoties un pārbaudīt, kad esam jau saskārušies ar nelabvēlīgām sekām. Regulāra kontrole noteikti samazinātu problēmu iespējamību.

Karīna, friziere

Jālieto droši pārtikas produkti, dzērieni un dzeramais ūdens. Rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi. Jāievēro personīgā higiēna un bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.