Menu
 

Karikatūra. Var saskatīt rasisma pazīmes! Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Foro - Aigars Lapiņš Foro - Aigars Lapiņš

Pārmērīgais politkorektums pret citādībām, to skaitā – dažādu ādas krāsu, nereti manifestējas pavisam greizās un absurdās formās. Jau dzirdēts par Ziemsvētku svinēšanas ierobežošanu, jo tas varētu aizskart tos, kuri nesvin. Kādā Anglijas skolā no šā mācību gada noteikts, ka meitenēm izglītības iestādē jāierodas garajās biksēs, jo svārki, lūk, nekautri akcentējot dzimumu atšķirības.

Tomēr minētie piemēri vairāk ir lokāla rakstura, taču Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, pazīstams liberālis un multikulturālisma piekritējs, ir gājis tālāk – publiski atvainojies par kādu pirms 18 gadiem publiskotu foto, kur ballītē privātskolā viņš redzams, nogrimējis seju melnā krāsā. Jāpiebilst, ka neviens viņam neko tādu nav licis darīt, vismaz publiski šāda prasība nav zināma. Bet kungs, drošs paliek nedrošs, pasteidzies pirmais. Arī par tumšādainu cilvēku kopienu pateicības vēstulēm nekas nav zināms.

Iespējams, šādam, piedodiet, stulbam reveransam kāds pamats meklējams politiskajās kaislībās un cīņās, taču notikums, tāpat kā meiteņu svārku aizliegums un citi absurda teātra elementi rāda, cik tālu savās publiskajās un pašnoniecinošās izpausmēs var aiziet laba un atbalstāma rasu vienlīdzības ideja. Var pat domāt, ka šādi precedenti drīzāk degradē, nevis stiprina dažādas ādas krāsas cilvēku vienādās tiesības. Taču, ja jau šādu muļķīgu pārspīlējumu saraksts kļūst arvien apjomīgāks, arī mums taču jādod savs pienesums, vai ne?

Kā, piemēram, vērtēt saules iedeguma efektu, kurš patīkami bālus cilvēkus vērš aizdomīgi brūnganos? Tāpat arī ilgstoša uzturēšanās ēnā, kas cilvēka sejai liek izskatīties tumšākai, varbūt ir organizēta tīšām, lai izsmietu citu rasu pārstāvjus? Neviens par to gan nav sūdzējies, bet, sekojot Kanādas valdības vadītāja piemēram, mums varbūt jāpasteidzas pirmajiem?

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.