Menu
 

Karikatūra. Kolhozu vēstures negaidītā atgriešanās Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Karikatūra - Aigars Lapiņš Karikatūra - Aigars Lapiņš

Zeltaini sarkanais rudens lapu audekls priecē acis līdz brīdim, kad kritušās lapas jāsavāc un jāatrod kāds atļauts veids to uzglabāšanai vai aizvešanai. Arī valsts budžets, ik rudeni skaists savos solījumos, kļūst apnicīgs un kašķīgs, kad jāsāk meklēt avotus vismaz akūtāko izdevumu segšanai.

Izskatās, ka nākamā gada budžeta lāpīšanas materiāls lielā apjomā tiks paņemts no pašvaldību maciņiem. Piemēram, ja iepriekš bija paredzēts pašvaldībām no kopbudžeta ieņēmumiem novirzīt 19,6%, tad nu vairs tāda dalījuma nebūšot. Aprēķini liecina, ka pašvaldību budžetiem nākamgad tiks novirzīti 18,8%, kas ir zemākie prognozētie ieņēmumi kopš 2007. gada.

Tāpat valstij par labu tiek pārdalīti azartspēļu un dabas resursu nodoklis. Ir problēmas ar pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem, par finansējumu pašvaldību ceļiem un ielām, par valsts reģionālo un vietējo ceļu sakārtošanas programmu, par brīvpusdienām 1.–4. klases skolēniem.

Rodas iespaids, ka notiek vārdā nesaukta pašvaldību iebiedēšana pirms gaidāmās reformas. Nelaime vien tāda, ka jostu savilkšana šai gadījumā skar gan dumpīgas, gan paklausīgas vietvaras.

Vai nebūtu pareizāk atcerēties kolhozu dibināšanas laiku pieredzi ar īsteni smagiem nodokļiem atlikušajiem zemes privātīpašniekiem? Mūsdienās to varētu saukt par neklausības nodokli. Piemēram, noorganizējāt iedzīvotāju aptauju par reformu – desmitā tiesa no ieņēmumiem nost.

Tās ir detaļas, bet ideja skaidra. Kamēr nav nošpikota, steidzami jāliek uz papīra un jāsūta ministram. Varbūt var vēl paspēt uz rudens dalīšanu kādu ordeni dabūt...

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.