Menu
 

Aptauja: Teju pusei Latvijas iedzīvotāju fiziskas aktivitātes ir svarīga ikdienas daļa

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Teju pusei jeb 45% Latvijas iedzīvotāju fiziskas aktivitātes ir svarīga ikdienas daļa, bet 3% atzīst, ka izkustēšanās viņu dzīvē neieņem būtisku lomu, par Veselības ministrijas īstenotās kampaņas "Kustinācija" laikā veiktās aptaujas rezultātiem informēja tās pārstāve Dace Skadiņa.

Pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" vasarā veiktajā aptaujā 57% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka fiziskā aktivitāte viņiem lielākoties ir pastaigas, kamēr 36% atbildēja, ka izkustas, strādājot dārzā, bet 30% sacīja, ka brauc ar velosipēdu. Tikmēr 17% respondentu minēja rīta vingrošanu un 13% iešanu uz sporta zāli vai skriešanu. Aptuveni 7% nodarbojas ar nūjošanu, bet 4% - ar jogu.

Piektdaļa jeb 25% respondentu norādīja, ka nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm ilgāk par vienu stundu, bet 40% - aptuveni stundu. Tikmēr lielākā daļa atzina, ka ar fiziskām aktivitātēm nodarbotos vairāk, ja varētu to darīt kopā ar ģimenes locekļiem, draugiem vai citiem.

Kampaņas laikā sporta jomas speciālisti vadīja nodarbības savā apkaimē, izglītojot un mudinot iedzīvotājus iesaistīties fiziskās aktivitātēs. Tāpat arī tika īstenota Rīgas un reģionu skolu programma, kurā bērnudārzu audzēkņi un skolēni, speciālistu vadībā, apguva pareizu vingrojumu tehniku. Kampaņa norisinājās arī vairāk nekā 260 skolās.

Veselības ministrija informēja, ka kampaņas ietvaros aizvadītā gada laikā izstrādāti izglītojoši materiāli dažādām mērķgrupām, kas arī turpmāk pieejami tiešsaistē. Kampaņas gaitā izstrādātie vingrojumu kompleksi izplatīti dažādās iestādēs un mazumtirdzniecības vietās.

Kampaņas pārstāve Skadiņa minēja, ka, piemēram, Šķibes pagastā par vietējo aktivitāšu centru kļuvusi bibliotēka. "Bieži nācies dzirdēt, ka mums nekā nav, pie mums nekas nenotiek. Taču mums ir viss, ja vien paši vēlamies un darām. Šķibē nav skolas un kultūras nama, taču ir bibliotēka - gaismas pils, kurā viss notiek, tostarp aktīva izkustēšanās," akcentēja bibliotēkas vadītāja Ilze Saršūna.

Noslēdzoties kampaņai "Kustinācija", Veselības ministrija aicina sabiedrību arī turpmāk regulāri nodoties fiziskajām aktivitātēm. Kampaņas rezultātā radušos materiālus var ikviens var aplūkot vietnē "ESparveselibu.lv".

Veselības ministrija šo kampaņu aizsāka pērn septembrī, lai veicinātu fiziski aktīvu dzīvesveidu kā vērtību un mudinātu iedzīvotājus ikdienā regulāri izkustēties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.