Menu
 

Pētījums atklāj, kas Latvijas iedzīvotājus dara laimīgus

  • Autors:  Apriņķis.kv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas iedzīvotāji kopumā savu laimes izjūtu novērtējuši salīdzinoši augstu, laimes indeksam sasniedzot 70 no 100 punktiem, noskaidrots apjomīgā starptautiskā pētījumā "Laimes indekss", ko veicis mājokļu attīstītājs "Bonava" un pētījumu aģentūra "Cliente".

Arī pārējās Ziemeļeiropas valstīs iedzīvotāji personīgo laimes izjūtu vērtē līdzīgi kā Latvijas iedzīvotāji. Augstākais laimes rādītājs ir Somijai – 74 punkti, kam seko Dānija ar 73 punktiem, Zviedrija ar 71 punktu, Igaunija ar 70 punktiem un Norvēģija ar 68 punktiem. Vācijā un Sanktpēterburgā Krievijā iedzīvotājiem ir nedaudz zemāks laimes izjūtas novērtējums (66 no 100 punktiem).

23% Latvijas iedzīvotāju par būtiskāko laimes avotu uzskata emocionālo labsajūtu. To kā nozīmīgāko laimes avotu atzīmē arī citur Eiropā – Dānijā tie ir 42% iedzīvotāju, Somijā – 37%, Norvēģijā – 30% un Igaunijā – 20%. Līdzīgi domā arī Sanktpēterburgas iedzīvotāji Krievijā (22%). Savukārt Vācijā un Igaunijā iedzīvotāji (attiecīgi 20% un 18%) šo faktoru definējuši kā otru svarīgāko laimes sajūtu veicināšanā. Pavisam savādāk domā zviedri – viņu vērtējumā emocionālā labsajūta nav laimes avots.

Ekonomisko situāciju Latvijas iedzīvotāji (20%) ir minējuši kā otro nozīmīgāko laimes avotu, kam seko dzīvesvietas apkaime (19%), mājas (13%), ģimene (11%), veselība (9%), draugi (2%), darba un privātās dzīves līdzsvars (2%). Dānijā ekonomiskā situācija nav iedzīvotāju laimes avots, līdzīgās domās ir arī iedzīvotāji Zviedrijā, Norvēģijā un Somijā.

Interesanti, ka visas valstis augstu vērtē mājas un dzīvesvietas apkaimes nozīmi laimes izjūtā. Dzīvesvietas apkaimei lielākā ietekme uz laimes izjūtu ir tieši Latvijā (19%), nozīmīgs laimes avots tas ir arī Igaunijai (15%), Vācijai un Dānijai (14% katrai). Savukārt mājām lielākā ietekme uz iedzīvotāju laimi ir Norvēģijā (19%), kam seko Latvija (13%).

Lai būtu laimīgi savā dzīvesvietā, kā būtiskāko Latvijas iedzīvotāji norādījuši drošību (88%), veikalu tuvumu (81%), sabiedriskā transporta pieejamību (78%), apzaļumotu teritoriju tuvumu (78%), kā arī labas attiecības ar kaimiņiem (72%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.