Menu
 

Ko rakstījām decembrī pirms desmit, trīsdesmit, sešdesmit gadiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pavadot gada pēdējo mēnesi, jau tradicionāli atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja decembrī pirms desmit, trīsdesmit, piecdesmit un sešdesmit gadiem.

1959.gada decembris “Darba Balss”

Z.Mauriņa teksts un foto. “Sarkanais Oktobris” sāk darbu

Aizritējuši tikai nepilni divi gadi, kopš Rīgas- Ogres šosejas malā iepretim Saulkalnei sāka veidoties jaunas celtnes – viena no lielākajām mūsu republikas kaļķu fabrikām “Sarkanais Oktobris”.  Nākošajā gadā uzņēmuma būvi paredzēts beigt, un katru gadu tā dos desmitiem tūkstošiem tonnu augstvērtīgā būvmateriāla – kaļķa.

Novembra pēdējās dienās pabeidza pirmās kaļkakmens apdedzināšanas krāsns  montāžu, un jaunajā kurtuvē iedegās spožas ugunis. Pēc žāvēšanas ceplis sāks dot pirmo produkciju.

 Jaunais, modernais uzņēmums būs maksimāli mehanizēts. Visusr, kur vien iespējams, cilvēku pūles aizstās mašīnas. Celtnieku vidū izauguši daudz pirmrindnieku. Prieks vērot, cik veikli un saliedēti strādā kompleksās brigādes ļaudis, kurus vada Dementijs  Astratovs. Darba uzdevumus vienmēr pārsniedz betona mezgla vadītājs Roberts Vilmanis, mūrnieks Kondrats Aļeksejevs, strādniece Antoņina Kandera,  metinātājs Kārlis Krūmiņš, dzelzbetona konstrukciju poligona namdaris Nikolajs Tilčiks, montētājs Vilhelms Dzirkalis un citi.


1969.gada 13. decembrī

 Rubrika “Pasmejies un padomā”

***********

Students žēlojas:
-Profesor, es gan neesmu pelnījis divnieku….
-Zinu, bet diemžēl zemākas atzīmes man nav.

*********

Ceturtā stāva iedzīvotājs satiek trešā stāva iedzīvotāju un atvainodamies saka:
-Vakar mums bija tādas nelielas viesības. Sanāca vecā kavalērijas pulka biedri. Ceru, ka mēs jūs pārāk netraucējām?
-Nē, nē, mīļais kaimiņ, nemaz ar ne. Bet man tikai gribas zināt, kā jums izdevās dabūt augša zirgus.

********

Laulību kantorī:
-Kādi jums kundze labāk patīk: blondīni vai bruneti?
-Sarkanmatainie. Man sarkankoka mēbeles.

 

1989.gada 5.decembrī “Darba Balss”

D.Čukstes raksts  “Skatīt vai pirkt”

Šī gada lauksaimniecības tehnikas izstādes “Novators-89” modeļi dalās divās grupās – vieni saucas “sapņojums”, otri – “realitāte”. Pie pirmajiem pieskaitāmi tie, kas atceļojuši no Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un citām tālām zemēm, iegādājami tikai par valūtu un tālab latviešu zemniekam vēl nepieejami. Arī Ministru Padomei nav tik bieza maka, lai varētu šos augstas klases paraugus iegādāties, lai vēlāk pašmāju ražotāji varētu taisīt pakaļdarinājumus. Tomēr ZRA”Stars” komercdirektors Andris Šķēle uzskata: mūsu nabadzība nevar kalpot visam par attaisnojumu, un tiks darīts viss iespējamais, lai šo viestehniku mums būtu iespējams paturēt. Tātad pastāv reālas cerības, ka arī mūsu zemīte sajutīs šim laikam atbilstošu tehniku. Piemēram, jau nākamgad, pēc somu parauga vadoties, Jelgavas mašīnbūvētāji uzsāks ražot zāles smalcinātājus.

2009.gada 8. decembris

Zanes Brīvmanes raksts “Jaunajā Ādažu “Apelsīnā”- viss nepieciešamais zem viena jumta ādažniekiem un garāmbraucējiem”

Piektdien ādažniekus pulcēja jaunā tirdzniecības centra atklāšana – “Apelsīnā” zem viena jumta strādā 18 veikalu un pakalpojumu sniedzēju, turklāt atklāšanas nedēļā padomāts par īpaši izdevīgiem piedāvājumiem. Tirdzniecības centrs “Apelsīns” atrodas Ādažos, Rīgas gatvē 5, stratēģiski izdevīgā vietā pie Via Baltica, kas ļauj tā attīstītājiem prognozēt, ka to apmeklēs gan Ādažu novada iedzīvotāji, gan garāmbraucēji.

“Man ir liels prieks, atklājot šo centru, īpaši ekonomiski sarežģītajā laikā. Ir radīts ne vien tirdzniecības centrs, bet arī 80 jaunas darba vietas, 25% telpu nomnieku ir vietējie uzņēmēji,” uzrunājot klātesošos atklāšanas ceremonijā, atzina Sarmīte Teibe, SIA “Build Up” projektu vadītāja. Viņa pateicās par palīdzību un atbalstu Ādažu novada Domei. Savukārt Ādažu novada Domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks, pirms pārgriezt apelsīnkrāsas lenti, sacīja, ka sekojis līdzi būvniecības procesam. “Šis ir saviļņojošs brīdis – ir uzcelts jauns, skaists objekts novadā  nebūt ne vienkāršajā ekonomiskajā situācijā. Projekta attīstītājiem ne viss gāja viegli, tāpēc man ir divkāršs prieks. Beidzot uz Ādažiem ir atvilinātas kompānijas, kuras te varēja strādāt jau sen,” sacīja N. Breidaks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.