Menu
 

Parakstu vākšana par apturētajiem pašvaldību likumiem. Kad un kā Apriņķis.lv

  • Autors:  LV portāls
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimā 19. decembrī pirmajā lasījumā apstiprināts likumprojekts, ar kuru tiek atlaista Rīgas dome un galvaspilsētā sarīkojamas ārkārtas vēlēšanas. Koalīcijas partiju vairākums nolēmis atlikt Rīgas domes atlaišanas likumprojekta pieņemšanu līdz brīdim, kad būs skaidrs, cik daudz iedzīvotāju atbalsta domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem, ko ļautu patlaban Valsts prezidenta apturētie grozījumi pašvaldību likumos.

Nākamnedēļ sāksies parakstu vākšana, lai ierosinātu tautas nobalsošanu par Valsts prezidenta apturētajiem likumu grozījumiem, kas paredz ilgāku pašvaldības domes pilnvaru termiņu ārkārtas vēlēšanu gadījumā.

Ko un kāpēc paredz likumu grozījumi?

Grozījumi paredz mainīt domes pilnvaru termiņu ārkārtas vēlēšanu sarīkošanas gadījumā, proti, noteikt – ja līdz kārtējām vēlēšanām ir palikuši vairāk nekā 24 mēneši, ārkārtas vēlēšanās jauno domi ievēl uz atlaistās domes pilnvaru termiņu. Savukārt, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši 9–24 mēneši, jauno domi ievēl uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl uz četru gadu pilnvaru termiņu. Šāds risinājums, kā skaidro grozījumu autori, nepieciešams, lai ietaupītu līdzekļus jaunu vēlēšanu rīkošanai domes atlaišanas gadījumā.

Ja notiktu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, šie grozījumi ļautu to ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem. Uz tik ilgu termiņu domi nevarētu ievēlēt kārtējās vēlēšanās, kas paredzētas jau nākamgad.

Kad notiks parakstu vākšana?

Paraksti tiks vākti no 2020. gada 16. janvāra līdz 14. februārim. Šis process ilgs 30 dienas, ieskaitot sestdienas, svētdienas un svētku dienas. Parakstu vākšanas vietas Latvijā būs atvērtas četras stundas dienā pašvaldību vēlēšanu komisiju noteiktajā darba laikā, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Kur varēs parakstīties?

Pilsētu un novadu domju noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā, kā arī ārvalstīs – Latvijas Republikas vēstniecībās, ģenerālkonsulātos un konsulātos. Pašvaldībās parakstu vākšanas vietas tiks iekārtotas ar tādu aprēķinu, lai uz 10 000 vēlētāju būtu vismaz viena parakstu vākšanas vieta. Iespēja piedalīties parakstu vākšanā jānodrošina arī karavīriem un zemessargiem starptautisko operāciju rajonos. Parakstu vākšanas vietas Latvijā būs atvērtas četras stundas dienā pašvaldību vēlēšanu komisiju noteiktajā darba laikā.

Parakstu vākšanā varēs piedalīties arī vēlētāji ieslodzījuma vietās. Informācija par parakstu vākšanas vietām no 15. janvāra būs pieejama CVK mājaslapā www.cvk.lv.

Kas drīkst piedalīties parakstu vākšanā?

Balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, sākot no 18 gadu vecuma.

Kāds dokuments jāuzrāda, piedaloties parakstu vākšanā?

Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība.

Vai jāparakstās par visiem likumiem reizē, vai arī varēs parakstīties tikai par vienu likumu?

Ņemot vērā to, ka apturēta divu dažādu likumu publicēšana, parakstu vākšana notiek par katru likumu. Vēlētājs pēc savas izvēles drīkst parakstīties tikai par vienu likumu vai abiem likumiem. Parakstu vākšanas lapā katram likumam ir atvēlēta atsevišķa paraksta aile.

Kā piedalīties parakstu vākšanā, ja veselības stāvokļa dēļ nav iespēju ierasties parakstu vākšanas vietā?

Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties parakstu vākšanas vietā, būs iespēja pieteikties parakstu vākšanai savā atrašanās vietā. Parakstu vākšana vēlētāja atrašanās vietā tiks organizēta pēdējā parakstu vākšanas dienā – 2020. gada 14. februārī.

Pieteikties parakstu vākšanai atrašanās vietā iespējams, uzrakstot un nosūtot iesniegumu vai ar uzticības personas starpniecību nogādājot to pašvaldības vēlēšanu komisijā vai parakstu vākšanas vietā.

Vai ir iespējams parakstīties arī internetā?

Nē, šādu iespēju likums ”Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” neparedz.

Cik parakstu ir jāsavāc?

Lai notiktu tautas nobalsošana par apturēto likumu atcelšanu, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita jeb 154 868 vēlētājiem.

Kad notiks tautas nobalsošana par apturētajiem likumprojektiem?

Ja parakstu vākšanā būs parakstījušies vismaz 154 868 vēlētāju, CVK trīs dienu laikā būs jāizsludina tautas nobalsošana, kurai jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc izsludināšanas.

Cik izmaksās parakstu vākšana?

Parakstu vākšanai nepieciešami 914 870 eiro. Izmaksas ietver parakstu vākšanas lapu izgatavošanu, atalgojumu vēlēšanu komisijām un parakstu vācējiem, informatīvo materiālu sagatavošanu, uzziņu tālruņa darbības nodrošināšanu, vēlēšanu komisiju apmācību, kā arī transporta un sakaru izdevumus parakstu vākšanas sarīkošanai gan Latvijā, gan arī ārvalstīs.

Plašāka informācija portālā “lvportals.lv”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.