Menu
 

Dzintris Kolāts. Sākumā bija vārds Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto: LETA Foto: LETA

Doktors Fausts pasaulslavenajā Gētes traģēdijā gatavojas rakstīt "vārds bij sākumā". Taču pēkšņi, laikam Mefistofeļa ietekmēts, savu viedokli maina – "un "sākumā bij Darbs" es rakstīšu" –, ar rāvienu iekļūstot arī "dižā sociālisma" laiku mācību grāmatās.

Meistars tomēr nebūs izvēlējies pareizo variantu. Piedosim. Arī šodien bieži dzirdam, ka par cilvēku, lūk, jāspriež pēc darbiem, nevis vārdiem, un "gudri d...t nav malku cirst".

Nevar teikt, ka strādāt nevajadzētu. Taču svarīgi, lai par saviem darbiem prastu arī pastāstīt. Vienkārši un saistoši. Jo īpaši politikā. Tas redzams arī pagājušā gada nogales sabiedriskās domas aptaujā par mūsu valdības ministru popularitāti un atpazīstamību, ko veidojusi socioloģisko pētījumu kompānija "SKDS".

Ministru darbs vidēji kļuvis zemāk vērtēts, paši politiķi – nepazīstamāki. Ka nepazīstamāki, tas loģiski. Ja neskaita dažus veterānus, kam tas gan nav palīdzējis.

Smagi šai sarakstā gājis visām ministrēm dāmām, kuras atrodamas kaut kur tabulas pakaļ (jeb smalkāk – lejas) daļā, ar šerpo Viņķeles kundzi ("Attīstībai/PAR!") pašā astē. Apbrīnojami, cik ilgi cilvēks turas pie pārliecības, ka šerpa runāšana ir labākais, kas var notikt! Ja ministrs vēl nekādi nespēj izskaidrot, ko dara, tad neko vairāk par viszemāko vietu popularitātes reitingā gaidīt nevar. Arī izglītības ministre Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija) samācījusies, ka noteikti jānāk ar skarbu seju un haotiskiem, bet bargiem lēmumiem. Ar izpildi pārāk labi nesokas. Kašķējoties ap Latvijas Universitāti, pamatīgi iežauts ar ģīmi dubļos. Kādēļ gan cienījamās dāmas izvēlējušās neveiksmīgu Žannas d’Arkas kopēšanu, ko nevar ne panest, ne noturēt? Ir taču citi piemēri, kaut vai "lādzīgās sievas" tēla kopētāja Laimdota Straujuma. Tas gan neļāva kundzei gūt kaut cik ievērojamus sasniegumus politikā.

Nav ilgi jāspriež par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ("Attīstībai/PAR!") zemo popularitāti. Novadu reforma saērcinājusi visus un visur. Koalīcijas partneri, draudzīgi smīnot, palīdz iestigt vēl dziļāk. Nav brīnums, ka no pozitīva vērtējuma pagājušā gada sākumā ministrs kritis lielās ziepēs...

Par nosacīti labajām ziņām... Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) šai listē pirmajā vietā, ko gan par sasniegumu nesauksim. Par nabadzīgu uzskatītā nozare tautas acīs vienmēr bijusi labi ieredzēta. Vajākos atbalsta.

Rets unikums šai pelēcīgajā listē – satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija). Nozares pazīšana un prasmīga vārda izmantošana gan sasniegumu raportēšanai, gan neizdarību piesegšanai ļāvusi popularitātes lejasgalā esošo nozari izvilkt līderos. Pamācoši pavērot, kā Linkaits izmanto vārda spēku. Vienkārši, saprotami ziņojumi sociālajos tīklos. Nepretenciozas bildītes, kas rāda "vienkāršo ministru" dzelzceļa vagonā vai kājām ejot. Zīmīgi, kā Linkaits reaģē uz nepatīkamiem jautājumiem. Nestrīdas, neapsaukājas. Linkaits... vienkārši neatbild. Paiet laiks, nāk jauni notikumi, un neatbildētais aizmirstas. Tik vienkārši.

Ja man jautātu, kā tik augstu reitingos tikuši tikpat kā vairs neeksistējošās partijas "KPV LV" ministri – Ģirģens ar iekšlietām un Nemiro ar ekonomiku –, atzīšu: nesaprotu. Var jau būt, ka dažreiz palīdz vecā metode – nekļūdās, ja neko nedara. Varbūt jums ir citas versijas?

Pateiktajam vārdam politikā ir izšķiroši liela nozīme. Tad, ja to prot un ir attiecīgi talanti. Katram gribas ticēt, ka viņš gan māk, gan saprot. Rezultāti redzami ministru reitingā iz pagājušā gada decembra. Maz cerību, ka šogad būs labāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.