Menu
 

Aptauja: 55% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” (SKDS) pagājušā gada decembrī veiktā aptauja parāda, ka 55% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta iespējamo alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanu.

Valdības nodoms paaugstināt akcīzes nodokli par 30% no 1. marta ir daļa no 2017. gada nodokļu reformas. Tomēr no reformas pieņemšanas brīža ir mainījusies nodokļu politika Lietuvā un Igaunijā, kas jau šobrīd ievērojami samazina akcīzes nodokļa ieņēmumus Latvijas budžetā. Plānotais iespējamais akcīzes nodokļa paaugstinājums par 30% budžeta ieņēmumus samazinās vēl vismaz par 37 miljoniem eiro, liecina Latvijas Alkohola nozares apvienības (LANA) prognozes.

“SKDS pētījuma rezultāti parāda, ka 55% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta alkohola akcīzes nodokļa celšanu, kas sadārdzinātu cenu pircējiem veikalā par vidēji 3 eiro uz litru stiprā alkohola. Līdzšinējais ieņēmumu kritums pēc nodokļa paaugstināšanas pagājušā gada sākumā arī parāda, ka iedzīvotāji nepērk vairāk alkohola par augstāku cenu. Aptuveni trešdaļa jeb 34% aptaujāto iedzīvotāju dārgāko alkoholu visdrīzāk pirks citās valstīs, kur tie būs lētāki. Savukārt 32% iedzīvotāju šādā gadījumā visdrīzāk stipros alkoholiskos dzērienus pirks retāk”, skaidro LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Aptaujas ietvaros iedzīvotājiem tika lūgts norādīt, vai viņi atbalstītu alkohola akcīzes samazināšanu, ja tas veicinātu labi apmaksātu darbavietu radīšanu Latvijas reģionos. 68% respondentu sniedza uz to pozitīvu atbildi, tādējādi apliecinot, ka darbavietu radīšana vai saglabāšana Latvijas pierobežā ir būtisks arguments akcīzes nodokļa saglabāšanai esošajā apjomā, vēsta LANA pārstāvji.

SKDS aptauja “Iedzīvotāju atbalsts alkohola akcīzes paaugstināšanai un viedoklis par to, kā stiprā alkohola cenas pieaugums ietekmētu viņu pirkšanas paradumus” veikta laikā no 2019. gada 18. līdz 22. decembrim, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.