Menu
 

Vai konkrētas dziesmas atskaņošana var likt iemīlēties kādā? Apriņķis.lv

  • Autors:  Santa Zaula-Dūmiņa, mūzikas terapeite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tauriņi vēderā, sarkanu rožu klēpji ziedu veikalos un šokolādes sirsniņas katra veikala saldumu plauktos - ir skaidrs, ka Valentīndiena tuvojas straujiem soļiem. Dažās valstīs tic, ka Valentīndienā, pārgriežot uz pusēm ābolu un saskaitot sēkliņas, var uzzināt nākamo bērnu skaitu, taču kā ir ar mūziku – vai var ticēt, ka konkrētas dziesmas atskaņošana var likt mums iemīlēties kādā?

Skaņa var izraisīt gan pozitīvas, gan stipri negatīvas emocijas un sajūtas. Ir zinātniski pierādīts, ka mūzika spēj gan pazemināt vai paaugstināt sirdsdarbību, nomierināt vai satraukt, uzlabot psiholoģisko un fizisko pašsajūtu.

Mūzika risina nesaskaņas un pat fiziskas problēmas

Tas, vai kāda konkrēta dziesma var likt mums pastiprinātāk izjust mīlestību, ir atkarīgs no tā, kādas emocijas, sajūtas un atmiņas esam noglabājuši zemapziņā. Mūzika var atsaukt atmiņā kādu pagātnes notikumu un likt mums justies kā toreiz, kad dzirdējam šo dziesmu. Terapeite skaidro, ka šīs sajūtas saglabājas mūsos pat uz visu mūžu, paslēpjoties dziļi zemapziņā, taču attiecīgā brīdī pie kādas konkrētas dziesmas var “uzpeldēt” atmiņā. Tātad gluži iemīlēties mūzika nevar likt, taču atsaukt atmiņā pagātnē piedzīvotos mīlestības pilnos mirkļus var.

Ņemot vērā, ka īpašas dziesmas mūsu atmiņā saglabājas visu mūžu, bieži terapijā tiek izmantota kāda konkrēta, pacientam īpaša dziesma. Ir zinātniski un praktiski pierādīts, ka cilvēks, kas traumas vai slimības gadījumā zaudējis valodu, izdzirdot sev mīļu dziesmu, neapzināti sāk kustināt lūpas, mēģinot dziedāt līdzi. Tāpat arī pāris, kam zudusi dzirksts attiecībās, kopīgi klausoties sev mīļas dziesmas, atkal spēj uzjundīt apslēptās jūtas vienam pret otru. Dziesmai un mūzikai ir ārkārtīgi liels spēks.

Romantiskas noskaņas radīšanas svarīga sastāvdaļa

Romantisku noskaņu var radīt arī bez mūzikas, bet tā palīdz paspilgtināt nepieciešamo atmosfēru. Un vēlāk, klausoties konkrētās dziesmas, pārņems siltas, patīkamas sajūtas un mīļas atmiņas. Gan tieši romantiskā, gan cita mūzika piepilda telpu un reizēm pat palīdz kliedēt klusumu vai kādu mulsuma brīdi. Tā vieno cilvēkus, noskaņo viņus uz “viena viļņa”.

Savā ziņā kāda dziesma vai melodija var ietekmēt sajūtas, kas mums rodas pret kādu cilvēku, jo, kā atzīst terapeite, mūzika ir fantastisks līdzeklis ne tikai noskaņas un pozitīvu emociju radīšanai, bet arī otra cilvēka iepazīšanai. Jo tuvāk mēs spējam iepazīt viens otru, jo lielāka iespēja, ka divas sirdis sāks pukstēt vienā – mīlestības pilnā ritmā.

Dažāda mūzika rada atšķirīgu ietekmi uz cilvēka sajūtām, un katru dienu tā var mainīties, līdzīgi kā pašsajūta. Tieši tāpēc mums pašiem ir cītīgi jāseko līdzi savām sajūtām, lai nepieļautu, ka kāda skaņa iedarbojas uz mums nepatīkami. Klausieties sev mīļu mūziku un vairojiet pozitīvās emocijas sevī un sev apkārt!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.