Menu
 

Ekonomists: Inflācija Latvijā šogad būs nedaudz virs 2%

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists
Publicitātes foto Publicitātes foto

Latvijā turpinās mērens patēriņu cenu pieaugums un pat salīdzinoši straujais akcīzes likmes kāpums degvielai no šī gada 1. janvāra nav radījis lielu kopējo cenu pieaugumu Latvijā. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada janvārī gada inflācija Latvijā pat nedaudz sarukusi un salīdzinājumā ar 2019. gada janvāri patēriņa cenas Latvijā augušas par 2,2%, savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi cenas kāpušas par 0,5%. Tādējādi gada kopējā inflācija Latvijā jau 8 gadus nav pārsniegusi 3%, un, pēc manām prognozēm, arī šogad vidējais patēriņu cenu līmenis Latvijā varētu augt par nedaudz vairāk nekā 2%.

Janvārī vislielāko ietekmi uz patēriņa cenām, protams, radīja akcīzes likmes palielinājums naftas produktiem, kā arī minimālais biodegvielas piejaukums benzīnam un dabasgāzei. Papildus tam līdz ar ģeopolitiskās spriedzas palielināšanos Tuvajos Austrumos gada sākumā pieauga arī naftas cenas pasaules tirgos, un tā rezultātā degvielas cenas janvārī Latvijā pieauga par 5,6% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Bez degvielas janvārī par 53,2% pieauga arī pasta pakalpojumu cenas, taču atsevišķu preču un pakalpojumu cenas janvārī kļuva arī lētākas. Piemēram, samazinoties pārvades tarifiem, janvārī par 5,3% saruka dabasgāzes cenas mājsaimniecībā, kā arī par 2,4% samazinājās elektroenerģijas cenas. Papildus tam siltās ziemas ietekmē šogad bija vērojamas lielākas atlaides apģērbiem un apaviem, kuru cenas janvārī saruka par 9%.

Ķīnas koronavīrusa ietekmē kopš janvāra pirmajām nedēļām naftas cenas pasaule ir sarukušas gandrīz par 20%. To ar novēlošanos jau sākam redzēt arī Latvijā, un turpmākajos mēnešos degvielas cenas Latvijā, visticamāk, samazināsies. Vienlaikus pārtikas cenu inflācija pasaulē paātrinās, un saskaņā ar Pasaules pārtikas organizācijas datiem pārtikas cenas pasaulē janvārī augušas par 11,3% salīdzinājumā ar 2019. gada sākumu, lai gan Latvijā pārtikas cenu gada inflācija janvārī bija vien 3,7%. Tas nozīmē, ka turpmākajos mēnešos arī Latvijā iespējams redzēsim pārtikas cenu pieaugumu. Papildus tam no šī gada 1. marta Latvijā pieaugs akcīzes likmes alkoholiskajiem dzērieniem un stiprajam alkoholam akcīzes likme būs pārliecinoši visaugstākā likme Baltijā. Tas kopējo cenu līmeni Latvijā palielinās par 0,35 procentpunktiem. Tādēļ domājams, ka inflācijas temps Latvijā turpmākajos mēnešos nemazināsies un, pēc manām prognozēm, vidējais patēriņu cenu līmenis Latvijā šogad varētu palielināties par 2,3%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.