Menu
 

Dzintris Kolāts. Jaunu dzīvi sāksim rīt! Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts, publicists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jaunākos gados man bija paziņa, kurš līdz pilnībai bija izkopis dzeršanas atmešanas paziņojumus. To skaisto darbu un hobiju virtene, kas nākšot reizē ar stingru “NĒ” alkoholam, bija fantastiska: sports, zinātne, daba, ģimene, smaidošas sejas, laimīgi bērni, apmierināti vecāki... Šekspīrs un Puškins skaudīgi nolūkojās šais etīdēs, kas tika pasniegtas lieliskā stilā un ar dzirkstošu talantu. Gan stils, gan talants pa brīdim tika uzbudināti... ar glāzi alus, jo grandiozā jaunās dzīves sākšana taču notiks RĪT. Šodiena jāizmanto, lai salāpītos un saplānotu...

...un, kad pienāca laimīgā rītdiena, savu paziņu sastapu atkal turpat pie alus glāzēm, fantazējot par zaļā pūķa uzveikšanu un saulaino nākotni. Uz manu naivo jautājumu kā īpaši stulbam otrgadniekam tika aizrādīts: RĪT! Tagad taču atkal ir šodiena, līdz ar ko jautājums ir muļķīgs un netaktisks.

Ak, cik ļoti savdabīgais rītdienas traktējums atgādina naivam vēlētājam patīkamos solījumus latviskajām partijām Rīgas pašvaldības vēlēšanās apvienoties. Nu atkal klāt laiks, kad spalvu spodrināšana, saldu solījumu dāvāšana un vēlētāju muļķošana sāks uzņemt apgriezienus. Un, protams, stāsts par latvisko partiju konsolidēšanos Rīgā. Lūk, Nacionālās apvienības politiķis Eduards Ratnieks jau pērn decembrī solīja, ka apvienība ir gatava apvienoties ar citām latviskajām partijām, lai “atgūtu latvisku Rīgu”. Šī nu esot īstā reize...

Īstā vai neīstā, taču pirmā nekādā gadījumā. Raugi, jau 2012. gadā toreizējais “zaļzemnieku” līderis Augusts Brigmanis televizorā stāstīja, ka “ideja par latvisko partiju apvienošanos startam Rīgas domes vēlēšanās nav slikta”. Savukārt 2017. gadā toreiz vēl “Vienotības” politiķis Artis Pabriks deklarēja: “Uzskatu, ka valstsvīru cienīgs lēmums ir eiropeiski domājošo politisko spēku apvienošanās.” Cik skaisti, cik iespaidīgi! Pats “valstsvīrs” gan izdomāja citu manevru un, apmulsinot iespējamos vajātājus, nevis apvienojās, bet pārlēca uz partiju apvienību “Attīstībai/Par!”.

Atgādinu sākumā pieteikto: jauno dzīvi sāksim rīt! Šodien? Šodien vēl pa vecam.

Tā iet gadi, bet ir lietas, kas nemainās. Kad nu jau skaidri redzama Rīgas domes vēlēšanu nenovēršamība, izrādās, ka ar apvienošanu vēl nekas nesanāks. Jaunā Konservatīvā partija (JKP) noziņo, ka viņu tiesiskums ir vistiesiskākais tiesiskums un citi tiesiskumi ir beztiesiski, blablabla... Vienkārši sakot – mēs paši par sevi. Draugs Raivis Dzintars (NA) spiests atzīt, ka laikam nekāda kopība nesanāks, “Vienotības” Ķirsis prāto, ka var gan tā, gan šitā, bet visos stūros par eņģeli daudzinātais Mārtiņš Staķis (AP) lielās, ka viņi gan apvienosies – ar ārkārtīgi ietekmīgo un plašās tautas masās ļoti populāro partiju “Progresīvie”... Latvisko partiju kopīgais saraksts, fanfarām skanot, tiek atlikts. Jaunu dzīvi sāksim RĪT.

Vienīgā labā ziņa – virknes iemeslu dēļ plaisā Rīgu ilgus gadus valdījusī “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai!” koalīcija. Tas var izraisīt varas un ietekmes pārbīdes. Tomēr šeit iemesli vismazāk meklējami atkal uz rītdienu atliktajā latvisko spēku kopā saukšanā. Vispār – derētu uzmanīties. Vēlētājs gan ir naivs un labticīgs, taču vienreiz var saniknoties. Padomāsim, kas tad var notikt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.