Menu
 

Vilks: Globāli Covid-19 krīzi varēs pārvarēt sadarbojoties, nevis izvirzot valstu individuālās ambīcijas

  • Autors:  LETA
Foto - Finanšu ministrijas arhīvs Foto - Finanšu ministrijas arhīvs

Globāli jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto krīzi varēs pārvarēt valstīm sadarbojoties, nevis katrai izvirzot savas individuālās ambīcijas, pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina bijušais finanšu ministrs Andris Vilks, kurš pēdējos piecus gadus strādā Eiropas Investīciju bankā (EIB).

Viņš norādīja, ka Covid-19 dēļ pasaules ekonomikā valda liela nenoteiktība, tomēr zināma skaidrība varētu būt gaidāma vasaras sākumā. "Tad arī redzēsim, cik esam spējīgi sadarboties un cik esam cilvēcīgi. Visu noteikts globālā sadarbība," uzsvēra Vilks.

Eksperts stāstīja, ka Covid-19 dēļ pieaugs pasaules valstu budžeta deficīti, kā arī valstīm nāksies domāt par aizņemšanos. "[Atkarībā no valsts] Budžeta deficīts palielināsies par vairākiem procentiem - 3-4% vai pat 10%. Liela problēma var izrādīties arī valstu parādi. Latvijai tas ir mazs, ap 35%, salīdzinot ar 80% vidēji ES valstīs. Mums būtu labi nosacījumi aizņemties un daudzi gribēs aizdot Latvijai, bet problēmas var būt tām valstīm, kurām ir liels parāds," skaidroja bijušais finanšu ministrs.

Vilks aicināja Eiropas Savienību (ES) nevilcināties un izstrādāt vienotas vadlīnijas Covid-19 radītās krīzes mazināšanai. Eksperts ieteica ES izstrādāt vienotu aizņemšanās stratēģiju, kas dalībvalstīm ļautu vieglāk piekļūt līdzekļiem, nekā to darot individuāli.

"ES var paveikt milzu lietas ātri, ja dalībvalstis būs vienotas. Šis [Covid-19 radītā krīze] piespiedīs vienoties, bet bažas ir par ASV ambīcijām. Ja gribam kļūt labāki, ir jāatrod veids, kā pārkāpt pāri egoismam. Mazās valstis nav egoistiskas, bet lielās gan, turklāt tām ir lielākas ambīcijas," pauda Vilks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.