Menu
 

Apdrošinātāja ieteikumi, kā pasargāt seniorus koronavīrusa laikā

  • Autors:  Kārlis Eberhards, “Gjensidige Latvija” Personu apdrošināšanas produktu vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Seniori ir lielākā riska grupa saslimšanai ar koronavīrusu, un pasargāt viņus no inficēšanās šobrīd ir ļoti svarīgi. Apdrošināšanas kompānija “Gjensidige Latvija” aicina ikvienu senioru un viņu līdzcilvēkus šajā koronavīrusa laikā ievērot drošības ieteikumus, tai skaitā savstarpējo distancēšānos, regulāru roku mazgāšanu, telpu vēdināšanu un veselīga dzīvesveida piekopšanu.

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas dati, cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem, un īpaši tie, kas vecāki par 80 gadiem, ir visneaizsargātākie pret vīrusiem un infekcijām. Koronavīrusa laikā vecāka gadagājuma cilvēki var justies vēl izolētāki nekā ierasts, taču svarīgākais šobrīd tomēr ir palikt mājās un pēc iespējas retāk socializēties ar citiem.

Aktīvs dzīvesveids un kustība nav aizliegta, taču tā ir rūpīgi jāizvērtē. Vecāka gadagājuma cilvēki var doties neilgās pastaigās vietās, kurās nepulcējas lieli cilvēku pūļi. Arī vieglas slodzes vingrojumi mājas apstākļos ir ieteicami senioriem. Tikpat būtiski ir ievērot arī kvalitatīvu miega režīmu un veselīgu, sabalansētu uzturu, kas palīdzēs stiprināt imuitāti vīrusa laikā.

Ne mazāk svarīgi šajā laikā ir domāt par senioru emocionālo veselību. Vecāka gadagājuma cilvēkiem ir jābūt informētiem un jāseko līdzi aktualitātēm, taču pārlieku ilga gurnēšana pie televizora un pārsātinātas informācijas uzņemšana var atstāt negatīvu ietekmi. Tā vietā senioriem ieteicams veltīt laiku hobijiem, piemēram, adīšanai un izšūšanai, sazvanīties ar tuviniekiem, lasīt grāmatas, kā arī pievērsties kulinārijai – galvenais, saglabāt mieru.

Senioriem arī nepieciešams regulāri mazgāt rokas, dezinficēt virsmas un ik pēc trīs stundām izvēdināt telpas, lai veicinātu gaisa cirkulāciju. Savukārt līdzcilvēki ir aicināti palīdzēt ar ēdienu un medikamentu piegādēm, lai senioriem pēc iespējas mazāk būtu nepieciešams pamest mājas.

Nedrīkst arī aizmirst par regulāru komunikāciju. Emocionāls atbalsts šobrīd ir īpaši svarīgs, tādēļ aicinām apzvanīt savus tuviniekus – seniorus, kā arī pievērst uzmanību kaimiņiem gados, jo iespējams kādam ir nepieciešama palīdzība.

“Gjensidige Latvija”, sadarbojoties ar biedrību “Palīdzēsim viens otram”, ir uzsākuši speciālu atbalsta programmu senioriem, kam nepieciešams atbalsts pārtikas un medikamentu iegādē, un aicina ikvienu, kam ir nepieciešama palīdzība, vai zinot kādu, kam tā ir vajadzīga, sazināties ar biedrību “Facebook” lapā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.