Menu
 

Dzintris Kolāts. Smalki modeļi un sādžas rituāli Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Skaidrs, ka cilvēku iespējām pagaidām maz pakļāvīgais koronavīruss un notikumi ap Covid-19 izraisa visdažādākās spekulācijas, strīdus un brīnumlīdzekļu meklējumus. Nav runa, piemēram, par aicinājumu cīņā ar Covid-19 izmantot kaut kāda pustuksneša krūma zaru kvēpināšanu vai piparotas putras baudīšanu, ko visā nopietnībā saviem tautiešiem iesaka Turkmenistānas diktators Gurbanguli Berdimuhamedovs. Vai krievu sādžās tantiņu izmantoto metodi dedzināt papīra lapu, uz kuras drebošu roku uzrakstīts: VIRUS – KAPUT! Švirkt! – un vīrusa nav... Taču arī daudzu medicīnas speciālistu izteiktie viedokļi tiek bargi un nikni kritizēti.

Kritiska domāšana ir vajadzīga, jo īpaši šādos apstākļos, kad varam nodzīvoties arī līdz panikai. Taču dīvainā veidā ir dažas prognozes, kuras nekādi netiek pakļautas kritikas filtriem, lai gan to atbilstība... Bet – par visu pēc kārtas.

Jau 8. aprīlī Latvijas Sabiedriskais medijs, portāls “LSM”, publisko biedējošu prognozi – Latvijā Covid-19 nāves gadījumu augstākais punkts tiks sasniegts aprīļa beigās, kad mirstība var būt pat vairāki desmiti cilvēku dienā. To esot izpīpējuši ASV pētniecības centra “Institute for Health Metrics and Evaluation” (IHME) zinātnieki. IHME ir Vašingtonas štata universitātes pētnieciskā nodaļa, kas specializējas medicīnas statistikas datu apstrādē un to matemātisko modeļu veidošanā.

Matemātiskais modelis rāda, ka lielākais Covid-19 hospitalizāciju skaits Latvijā paredzams 24. aprīlī. Šai dienā, pēc IHME modeļa datiem, tiks hospitalizēti 225 cilvēki. Tas ir iespējamākais scenārijs. Sliktākais scenārijs paredz 747 hospitalizācijas, labākais – 41. Briesmu maksimums iestāšoties aprīļa beigās, maija sākumā, kad katru dienu miršot pāri par 10 cilvēkiem. Vienīgais ciniskais mierinājums, ka slimnīcās gultasvietu pietikšot.

Skarba prognoze. Nudien. Savādi tikai, ka šajā gadījumā godājamais Latvijas Sabiedriskais medijs nav pieaicinājis nevienu ekspertu. Kaut vai tas būtu valsts oficiālais infektologs Uga Dumpis, par dumpīgākiem medicīnas speciālistiem nemaz nerunājot. Tāpat arī neviena pašpasludināta melu atmaskotāju biedrība nav izvērtējusi modelīšu spēlētājus. Tas laikam nozīmē, ka prognoze ir absolūti perfekta.

Taču sanāk tā savādi... Lūk, jau aizvadīta 17. aprīļa piektdiena, kad kopumā Latvijā tika prognozēti 23 mirušie un pieci no dzīves aizgājušie, pēc drūmākā scenārija – pat 27. Faktiski no Covid-19 kopumā miruši pieci cilvēki, bet šajā dienā – neviens. Tāpat jau aizvadītajā piektdienā Latvijai tika prognozētas nepieciešamas 195 gultasvietas slimnīcā, faktiski aizņemtas 42 vietas. Visi faktiskie dati – no Slimību profilakses un kontroles centra. Jā, amerikāņu modelī ir arī vieglais scenārijs, kur skaitļi līdzīgāki mūsu realitātei, taču vidējā jeb galvenā prognoze tomēr būtiski atšķirīga.

Pats interesantākais, ka jau pirmdien, 20.aprīlī, redzot, ka Latvijai neiet tik smagi, kā gudrie modeļi modelējuši, bargie skaitļi, “kaut kā nezin kā” nedaudz “piekoriģēti” reālajai situācijai. Tad nu gan elegants modelis. Gandrīz tā – ja labi samaksāsiet, paši varēsiet arī skaitļus ierakstīt.

Nav jau tā, ka viss no pirksta izzīsts. Piemēram, pagājušajā nedēļā iebraukušie repatriantu simti ir noteikts riska faktors vīrusa tuvāko nedēļu statistikai. Taču vislabākais mums visiem būs pagaidīt 24. un 25. aprīli un palūkot, cik precīza izrādījusies amerikāņu gudrinieku prognoze iepretim sādžas vecenīšu vīrusa dedzināšanas rituālam. Grezna šilte nav patiesības ķīla. Šis ir īstais laiks kritiskai domāšanai visos virzienos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.