Menu
 

Dzintris Kolāts. Epidēmijas miljoni sportam Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts, publicists
Foto: LETA Foto: LETA

Viens dzīves rūpju mākts cilvēciņš nekādi nevar izsekot līdz visam, kas apkārt notiek. Ne tāpēc, ka informācijas nebūtu. Gluži otrādi – tās ir pārāk daudz. Pat par lielākajām aktualitātēm mēs zinām tikai aptuveni un garāmejot. Piemēram, viss mums apkārt, pašus ieskaitot, esot caur un cauri pilns ar rasismu. Novērots pat saldējumā, zupā un kotletēs. Mums nezināma rasisma Latvijā ir tik daudz, ka tam jāatmet ar roku un jāpievēršas citām lietām, kuras vieglāk saskaitāmas.

Re, visus nobiedējusī Covid-19 pandēmija. Grozi, kā gribi, bet izskatāmies gluži labi uz kopējā Eiropas un pasaules fona. Tas tik būs cirks, kad par sasniegumiem sērgas ierobežošanā nāksies ordeņus dalīt! Uh, kāda jezga sāksies, mēģinot noteikt, kurš bijis drosmīgākais cīnītājs un kurš tāpat vien blakus stāvējis!

Bet, kamēr ordeņus nedala, dala naudu. Lai stabilizētu situāciju, būšot pieejami miljoni un miljardi, ziņoja no augstām tēvzemes tribīnēm. Nav jau slikti, bet arvien biežāk nākas dzirdēt biklus jautājumus, sak, kur tie daudzām nullēm rakstāmie naudas vezumi palikuši? Lielākā daļa no mums negaidītus eirikus savā maciņā nav pamanījusi. Drīzāk otrādi.

Nav iespējams šeit aprakstīt visu to miljonu un miljardu ceļus un neceļus. Tomēr par kādu daļu var pastāstīt gana droši. Nelielu daļu. Jo – kas gan ir pieci miljoni? Sīkums vien. Tieši šādu sīkumu 30. jūnija sēdē valdība no neparedzētiem gadījumiem atliktās rezerves atvēlēja sporta nozares atveseļošanai. Sportu, kā zināms, pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija jaunkonservatīvās ministres Ilgas Šuplinskas gudrajā vadībā.

Atmetot jokošanos, kā vērtēt – pieci miljoni šajā gadījumā ir daudz vai maz? Vienam cilvēkam – ļoti daudz, pret visu valsts budžetu – sviestmaizīte. Tomēr, aplūkojot citus skaitļus, jāsecina, ka papildu naudas devums sportam uzlūkojams kā pietiekami dāsns.

Lūk, divi miljoni atvēlēti Latvijas Olimpiskajai komitejai. Ja apskata komitejas budžetu kopumā, tad, piemēram, 2019. gadā tas bijis aptuveni 5,77 miljoni gan izdevumos, gan ieņēmumos. Papildus divi miljoni ir gana daudz. Ja vēl paņem nost valsts galvotās ilgtermiņa saistības un administratīvos izdevumus, sanāk, ka atbalsts olimpiskajai sportošanai gandrīz dubultots.

Apjomīgas papildu summas piešķirtas arī citos sportošanas virzienos. Piemēram, gandrīz pusotrs miljons sporta federācijām un pusmiljons tautas un jaunatnes sportam. Arī šis ir prāvi, ja pielīdzina ikgadējām dotācijām sportam. Tomēr – ak, kāpēc latviešu valodā vēl arvien nav aizliegts saiklis BET?!

Nav slikti, BET – kur malku cērt, tur skaidas lec. Ir saprotamas bažas, vai tiešām šie vienkāršam cilvēkam grūti aptveramie naudas apjomi pilnībā tiks izlietoti mērķiem, kas skaisti un gudri aprakstīti Izglītības un zinātnes ministrijas dokumentos. Bēdīga pieredze liek uz šo pēkšņo dāsnumu raudzīties ar aizdomām, un tas ir pilnīgi normāli... Kur nu normāli – tā vienkārši jābūt! Cik miljonus neesam izplederējuši sazin kur, jo sevišķi tieši šādu "īpašo gadījumu" aizsegā.

Šai īsajā stāstiņā netika atmaskoti kādi rūdīti bosiki. Taču ir divas labas ziņas. Vismaz par pieciem miljoniem no lielās "epidēmijas naudas" nu ir zināms konkrētāk. Tālākais ir ik pa brīdim pasekot līdzi, kāds būs naudas liktenis Latvijas Olimpiskās komitejas un citās gādīgās rokās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.