Menu
 

"Ferratum Group": 58% Latvijas iedzīvotāju bezkontakta norēķinus uzskata par drošiem

  • Autors:  Indra Ēķe-Začeste, "Nords Porter Novelli"
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Bezkontakta norēķinus par drošiem uzskata 58% Latvijas sabiedrības. Tomēr vairāk nekā trīs ceturtdaļas (77%) iedzīvotāju, kas ir pārliecināti par bezkontakta norēķinu drošumu, joprojām ikdienas norēķiniem izmanto skaidru naudu, liecina "Ferratum Group" veiktā aptauja.

Aptauja atklājusi, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju (58%) uzticas bezkontakta norēķiniem un vērtē tos kā drošus vai drīzāk drošus. Pretējs viedoklis ir 32% sabiedrības, kas bezkontakta norēķinus vērtē kā nedrošus vai drīzāk nedrošus, savukārt 11% iedzīvotāju pagaidām atturas vērtēt bezkontakta norēķinu līdzekļu drošību.

Šaubas par bezkontakta norēķinu līdzekļu drošību liek pieturēties pie tradicionāliem maksāšanas veidiem, tādiem kā skaidra nauda un parasta maksājumu karte. Tomēr skaidru naudu ikdienā izmanto arī tie iedzīvotāji, kuri ir pārliecināti par bezkontakta maksāšanas līdzekļu drošumu.

"Analizējot aptaujas datus, ievērojām, ka 77% iedzīvotāju, kas bezkontakta norēķinus uzskata par drošiem, joprojām ikdienā izmanto skaidru naudu. Tas liecina, ka finanšu nozares pārstāvjiem vēl ir plašs darbs veicams, skaidrojot iespējas ikdienas maksājumu veikšanā aizvietot skaidru naudu ar citiem bezskaidras naudas un bezkontakta maksāšanas līdzekļiem," uzsver "Ferratum Group" pārstāvniecības Latvijā vadītājs Artis Bērziņš.

Līdzīgi arī ar parastajām maksājumu kartēm: aktīvāk tās lieto tie aptaujātie, kuri bezkontakta norēķinus uzskata par nedrošiem (66%) vai nav pārliecināti par to drošību (64%), bet mazāk par pusi (45%) – tie, kas bezkontakta maksājumus uzskata par drošiem.

Pārliecība par bezkontakta norēķinu veidu drošību veicina šo maksāšanas līdzekļu izmantošanu ikdienā: gan bezkontakta maksājumu karšu izmantošanu (67% pretstatā 52% vidēji), gan biežākus norēķinus ar viedtālruni (16% pretstatā 11% vidēji), gan augstāku uzticību nebanku norēķinu veidiem ikdienas maksājumu veikšanai (11% pretstatā 7% vidēji).

Par bezkontakta norēķinu līdzekļu drošību pārliecinātāki ir iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem (55%) ar ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī (60%). "Interesanti, ka vairāk nekā puse (55%) iedzīvotāju vecumā no 50 līdz 74 gadiem bezkontakta norēķinu veidus uzskata par drošiem vai drīzāk drošiem, taču ikdienā labprātāk izmanto skaidru naudu (83%) vai parastu maksājumu karti (55%). Tikai puse (50%) senioru lieto bezkontakta maksājumu kartes un pavisam maza daļa izmanto viedtālruni (6%) vai nebanku maksāšanas līdzekļus (4%)," skaidro A.Bērziņš.

Maksājumu līdzekļa ilgtermiņa izmantošana ikdienas norēķinos sabiedrības izpratnē ir lielākais garants norēķinu veida drošumam – tā norāda 72% aptaujāto iedzīvotāju. Kā otrs populārākais drošības garants tiek uzskatīta maksāšanas līdzekļa saikne ar Latvijā zināmu banku (45%). 16% iedzīvotāju uzskatos drošs ir norēķinu veids, ko rekomendē finanšu nozares eksperti. Divreiz mazāks iedzīvotāju skaits (8%) droša maksāšanas līdzekļa izvēlē paļaujas uz līdzcilvēku un tuvinieku rekomendācijām un tikpat (8%) uzticas internetā pieejamajām atsauksmēm.

Aptauju pēc "Ferratum Group" pasūtījuma periodā no 2020.gada 2. līdz 9.martam veica SIA "OMD Latvia", izmantojot interneta aptaujas metodi. Aptaujā piedalījās 760 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.