Menu
 

Karikatūra: Labas ražas gads Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Karikatūra - Aigars Lapiņš Karikatūra - Aigars Lapiņš

No vairāk nekā 730 tūkstošiem hektāru graudaugu sējumu, kas šogad valstī iesēti, plānotā raža varētu būt ļoti laba – 3,4 miljoni tonnu graudu. Tādējādi šī graudkopības sezona – par spīti pavasara sausumam, kas dažviet laukus vieglākās augsnēs iekaltēja, un par spīti jūnija lietavām un negaisiem, kas saguldīja veldrē kviešu laukus Zemgalē, – uzskatāma par izdevušos, norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra augkopības eksperti. 

Pateicoties aizvadītā gada siltajam un ilgajam rudenim, kā arī maigajai ziemai, īpaši labi šogad padevušies ziemāji, kas iesēti 435 tūkstošos hektāru. Arī ražas novākšanas apstākļi bijuši ļoti pateicīgi – divas izcili sausas un karstas nedēļas ražu ļāva novākt bez papildu tēriņiem. “Lai gan agronomijā māca, ka labos ražas gados grūti iegūt augstas kvalitātes graudus, šogad graudu kvalitāte patīkami iepriecinājusi vairākumu saimniecību,” stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis. Tādējādi vēlreiz gūstam apliecinājumu tam, ka Latvijas lauksaimnieki spēj izaudzēt vienus no kvalitatīvākajiem un vērtīgākajiem kviešiem Eiropā.”

Arī dārzeņu raža dažos Latvijas reģionos, pēc lauksaimnieku vērtējuma, ir laba, tāpēc zemnieku lielākās bažas ir par to, vai dārzeņus par konkurētspējīgu cenu varēs pārdot vietējā tirgū.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.