Menu
 

Pieci padomi veselīgam rudenim

  • Autors:  Dzintra Kokta, uzturzinātnes speciāliste, mazumtirdzniecības tīkls “Elvi”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rudens raža sasniegusi savu pilnbriedu un ir īstais laiks izbaudīt Latvijas labumus, stiprināt savu imūnsistēmu un uzņemt garajai ziemai nepieciešamo enerģiju. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar uzturzinātnes speciālisti Dzintru Koktu piedāvā piecus ikdienā vienkārši ieviešamus padomus, kas palīdzēs no rudenī uzņemt pašu labāko!

Ēdiet dārzeņus un saknes!

Kad vēl, ja ne tagad?! Dārzeņi un saknes šobrīd ir paši aromātiskākie un pilnīgākie, tiem ir izteiksmīga garša un izcila uzturvērtība – gatavojiet sautējumus, cepiet cepeškrāsnī, vāriet un tvaicējiet! Papildiniet dārzeņus ar gaļu vai zivi un iegūsiet ideālu maltīti! Baudiet burkānus un ķirbjus, kas bagāti ar beta karotīnu, C un B grupas vitamīniem, bet noteikti iekļaujiet ēdienkartē arī mazāk pierastus dārzeņu veidus, piemēram, baklažānus. Tie labi pazemina holesterīna līmeni, tikai jāatceras, ka baklažāns ļoti piesaista taukvielas, tāpēc tas jāgatavo mazā tauku daudzumā.

Dzeriet dārzeņu sulu! 

Dzeriet ķirbju, burkānu, biešu, seleriju, gurķu un tomātu sulas! Ja šis uzskaitījums garšas kārpiņām liek mazliet savilkties nepatikā, pievienojiet dārzeņiem klāt ābolu un bumbieru sulu vai gabaliņu ingvera un iegūsiet tādu vitamīnu kokteili, kas pamatīgi sapurinās gan imūnsistēmu, gan vielmaiņu! Vienīgi jāatceras – šāda sula nav dzēriens, tas ir ēdiens – vērtīgs, minerālvielām un vitamīniem bagāts ēdiens! Tāpat der atcerēties, ka nevajag ilgstoši lietot viena veida sulu – spiediet sulas no dažādiem dārzeņiem, saknēm, augļiem un ogām!

Novērtējiet kāpostus!

Kāposti ir izcils, salīdzinoši lēts un rudenī viegli pieejams vitamīnu avots, ko var pagatavot visdažādākajos veidos. Ēdiet dažādus galviņkāpostus, ziedkāpostus, brokoļus, kalē, papildiniet tos ar lapu salātiem vai puraviem. Kāposti ir ļoti vērtīgi, piemēram, viena krūzīte sakapātu kalē lapu satur aptuveni 206% A vitamīna, 134% C vitamīna, 684% K vitamīna, 9% kalcija no pieaugušam cilvēkam ieteicamās diennakts devas. Gatavojiet salātus, ēdiet kāpostus ar mērcēm, lai dažādotu to garšu vai gatavojiet kāpostu čipsus no kalē lapiņām – sapluciniet kalē lapas gabalos, apslakiet tās ar nelielu daudzumu olīveļļas,  pievienojiet garšvielas, jūras sāli, piparus un aptuveni 10-12minūtes cepiet uz cepampapīra cepeškrāsnī 180 grādu karstumā. Atdzesējiet un iegūsiet vērtīgu uzkodu!

Ēdiet rudens ogas un augļus!

Rudenī visur gozējas plūmes, melones, arbūzi, rudens avenes, brūklenes, dzērvenes, granātāboli, āboli un bumbieri. Tie ir sulīgi, gatavi un bagāti ar vitamīniem, tieši tāpēc jo īpaši iekārojami. Piemēram, avenes ir viens no spēcīgajiem antioksidantiem. Ēdot avenes, jūs vairosiet enerģiju un stimulēsiet asinsriti. Savukārt 100 ml svaigas granātābolu sulas nodrošina apmēram 16% no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna diennakts devas. Tajā ir arī daudz B5 vitamīna, un tas ir lielisks kālija avots. 100 g granātābolu sēkliņu satur 63–78 kalorijas, līdz 12 mg kalcija, 35 mg fosfora, ap 260 mg kālija, turklāt šis auglis ir viens no līderiem antioksidantu satura ziņā. Katram auglim un ogai var uzrakstīt veselu sarakstu ar to labajām īpašībām, tomēr pietiek ar galveno – atcerēties, ka šie produkti ir ne vien gardi, bet arī veselīgi, tāpēc tie noteikti jāiekļauj savā ēdienkartē iespējami biežāk!

Lasiet un ēdiet sēnes!

Sēņošana ir lielisks veids, kā apvienot lietderīgo ar patīkamo! Savvaļas sēnes ir diētisks, gards un mūsu kultūrtelpai samērā specifisks pārtikas produkts, ko varam izmantot ļoti dažādos veidos, turklāt pats sēņošanas process garantē pastaigas svaigā gaisā, tāpēc to noteikti ir vērts padarīt par savu rudens hobiju!

Rudenī ir visi priekšnoteikumi, lai viegli un bez lielas piepūles varētu garantēt pašu svarīgāko – ēst daudzveidīgi, garšīgi un veselīgi. Padomājiet par to, lai rudens krāsainība ir ne vien koku lapās aiz loga, bet arī jūsu šķīvī! Lietojiet garšaugus, kas ir aromātiski un pilni ar vasaras sauli, saldiniet našķus ar medu, kas satur minerālvielas un vitamīnus, ēdiet svaigus produktus, kuru vēl arvien ir ļoti daudz! Tas palīdzēs veiksmīgāk pārvarēt visus tumšos ziemas mēnešus, kas vēl tikai priekšā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.