Menu
 

Aptauja: 82% Latvijas mājsaimniecību tiek regulāri izmesta pārtika Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pārtikas atkritumi ir izplatīti Latvijas mājsaimniecībās, 74% "Rimi Latvia" aptaujas dalībnieku atzina, ka izmet ēdienu vienu divas reizes nedēļā, vien 18% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka nekad neizmet ēdienu. Kā norādīja aptaujas dalībnieki, augļi un dārzeņi ir visizplatītākie pārtikas produkti, kas nonāk atkritumos (54%), aiz tiem seko mājās gatavota pārtika, kuru izmet 48% mājsaimniecību.

Trešdaļa aptaujas dalībnieku (32%) atzina, ka izmet piena produktus, ceturtdaļa aptaujāto – maizi un citus maizes produktus, savukārt gaļas produktus izmet vien 7% Latvijas iedzīvotāji. Visizplatītākais iemesls, kāpēc pārtikas atkritumi rodas mājsaimniecībā, ir tas, ka cilvēki pagatavo pārāk daudz pārtikas (44%). Vēl viens izplatīts pārtikas izmešanas iemesls ir tas, ka cilvēki pērk pārāk daudz pārtikas, ko atzina 34%. Savukārt 18% aptaujas dalībnieku atzina, ka atkritumu izmešanai pie vainas ir nepareiza pārtikas uzglabāšana, par aptaujas rezultātiem informē "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Atzīmējot starptautisko pārtikas atlikumu dienu 29.septembrī, "Rimi Latvia" līdz oktobra nogalei uzsāk informatīvo kampaņu, aicinot cilvēkus pārskatīt savus ikdienas paradumus, kas palīdzēs samazināt pārtikas atkritumus. ""Rimi" korporatīvās sociālās atbildības stratēģija vērsta uz to, lai nodrošinātu palīdzību tiem, kuriem tā ir īpaši vajadzīga. Viens no mūsu lielākajiem sadarbības partneriem ir Latvijas Samariešu apvienība, ar kuru kopā organizējam Pārtikas bankas akcijas "Rimi" veikalos divas reizes gadā un katru mēnesi veicam arī savus pārtikas ziedojumus ar atbilstošu un ilgu derīguma termiņu, nodrošinot palīdzību ģimenēm visā Latvijā. Turpinot veiksmīgo sadarbību, jau tuvākajā laikā uzsāksim ziedot pārtiku ar termiņu "Ieteicams līdz…" jeb pārtikas produktus pēc minimālā derīguma [..], tā papildus jau esošajiem pārtikas atkritumu samazināšanas mehānismiem pievienojot vēl vienu veidu, kurā varam apvienot rūpes gan par vidi, gan par līdzcilvēkiem, kuriem nepieciešams atbalsts," stāsta R.Ikala.

"Pārtikas produkti, kam beidzies "ieteicams līdz" termiņš, joprojām ir droši un nekaitīgi lietošanai uzturā līdz pat diviem mēnešiem. Ar šādiem produktiem mēs varam papildināt jau esošās pārtikas pakas, padarot tās pilnvērtīgākas un lielākas. Mums ir prieks, ka mūsu lielākais sadarbības partneris "Rimi" ir nolēmis ziedot šāda veida produktus, tādējādi samazinot izmestās pārtikas apjomu un dažādojot sniegto atbalstu mūsu ģimenēm. Šis ir lielisks sociālās atbildības piemērs – gan pret vidi, gan trūkumā nonākušajiem līdzcilvēkiem," saka pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" vadītāja Agita Kraukle.

Neskatoties uz to, ka lielākie pārtikas atlikumi veidojas tieši mājsaimniecībās, pārtikas zudumi rodas gan produktu audzētājiem, gan ražotājiem, gan ēdinātājiem un patērētājiem. Ar pārtikas apriti saistītā nozarē strādāt pilnībā bez atkritumiem ir faktiski neiespējami. Lai mazinātu pārtikas atlikumu veikalu ķēdē, "Rimi" veic sava sortimenta plānošanu ar automātikas palīdzību, paredzot pieprasījumu un pārdošanas apjomus. Attīstot digitalizāciju un strādājot pie arvien jauniem tehnoloģiskiem risinājumiem, "Rimi" ir ieviesta pārtikas derīguma termiņa analīzes un vadības sistēmu "Semafor". Ar šīs lietotnes palīdzību var digitāli kontrolēt pārtikas derīguma termiņus, lietotne ziņo par produktiem, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas. Tāpat lietotne ļauj pārbaudīt derīguma termiņu nevis visam sortimentam, bet atsevišķiem produktiem, kam, balstoties uz sistēmas datiem, tuvojas derīguma termiņa beigas, skaidro R.Ikala.

Ieteikumi, kā mazināt pārtikas atkritumu apjomu ikdienā**.

Mājās:
- plāno savas ēdienreizes;
- saglabā pārpalikumus nākamajai ēdienreizei;
- seko līdzi termiņiem ("Izlietot līdz" informē par pārtikas produkta lietošanas drošību, bet "Ieteicams līdz" – par kvalitāti);
- lieto mazākus traukus un papildini tos, ja nepieciešams;
- saldē produktus (jau sagatavotās porcijās);
- uzglabā produktus atbilstošos apstākļos (seko līdzi uzglabāšanas instrukcijai; pārliecinies, vai tava ledusskapja temperatūra ir 1°C līdz 5°C robežās);
- vienmēr seko līdzi sava ledusskapja un pieliekamā saturam;
- Ievies "pirmais iekšā, pirmais ārā" produktu rotāciju.

Veikalos un iepirkšanās centros:
- sastādi produktu sarakstu pirms katras iepirkšanās reizes;
- neiepērcies, būdams izsalcis;
- pērc produktus tikai nepieciešamos apjomos (izvēlies iepakojumus nepieciešamajos izmēros vai arī pērc sveramos produktus).

Darbā, skolā, universitātē:
- palūdz ēdnīcas apkalpojošam personālam pasniegt porciju tikai sev nepieciešamā daudzumā;
- seko līdzi kopējam ledusskapim/augļu grozam;
- dalies zināšanās par pārtikas atkritumu apjoma mazināšanu ar saviem kolēģiem.

Kafejnīcās, restorānos, viesnīcās:
- lieto mazākus traukus un papildini tos, kad vēlies;
- ņem līdzi pārpalikumus;
- pielāgo savas vēlmes ēdiena pieejamībai atkarībā no diennakts laika.

* Aptauja veikta 2020.gada septembrī "Rimi" kontā sociālajā tīklā "Facebook", kurā piedalījās 1670 respondenti.
** Informācija sagatavota, balstoties uz ES platformas pārtikas produktu zudumu un pārtikas atkritumu jomā rekomendācijām. Eiropas Komisija, 2019.gads.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.