Menu
 

Pieci ieteikumi attālinātajām mācībām un darbam

  • Autors:  Rīgas Tālmācības vidusskola
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Liela daļa augstskolu un skolu šobrīd piedāvā mācīties un studēt gan klātienē, gan attālināti. Arī virkne uzņēmumu sniedz iespēju strādāt no mājām, rūpējoties par darbinieku veselību. Lai gan šis ir veids, kā mazināt vīrusa izplatības riskus, liela daļa skolēnu, studentu un strādājošo norāda, ka darbs vai mācības no mājām nav tik produktīvs, kā ierastajā vidē, tāpēc Rīgas Tālmācības vidusskola piedāvā piecus ieteikumus, kas palīdzēs būt produktīvākam.

Mācību un darba laiks

Ja mācībām vai darbam nav paredzēts konkrēts laika posms un būtiskākais ir paveikt noteiktu darba apjomu vai izpildīt konkrētus uzdevumus, reizēm var rasties grūtības veltīt tam pietiekami daudz laika, īpaši, ja mājās ir vairāki faktori, kas prasa uzmanību vai aizņem laiku. Lai sekmētu savu produktivitāti, nepieciešams izvērtēt, vai esi rīta vai vakara cilvēks, un noteikt, kuras diennakts stundas ir ražīgākās. Kad tas ir izdarīts, ieteicams katru dienu pieturēties tieši šim konkrētajam laika posmam, padarot to par ieradumu.

Rezultāta/mērķa nospraušana

Ja pats esi atbildīgs par izdarītā darba apjomu vai to, cik daudz mācību vielas jāapgūst, var rasties problēmas noteikt, cik daudz jāpaveic katrā dienā, īpaši, ja gala termiņi šķiet ļoti tālu. Šāda gadījumā ieteicams noteikt virsmērķi un apakšmērķus, pielāgojot tiem atbilstošus termiņus. Piemēram, ja virsmērķis ir projekts kādā mācību priekšmetā, kas jānodod pēc mēneša, nepieciešams noteikt visus uzdevumus, kas projekta ietvaros veicami, un sadalīt tos mazākos laika posmos. Nosakot, cik dienas vai stundas vari veltīt katram mazajam darbiņam, būs vieglāk iekļauties kopējos termiņos. Ja kādu apstākļu dēļ konkrētajā dienā nevari veltīt attiecīgajam uzdevumam pietiekami daudz laika, nākamajā dienā atvēli tam vairāk laika.

Būtiskākais faktors – fokuss

Strādājot vai mācoties no mājām, ir virkne faktoru, kas var novērst mūsu uzmanību – suns vai kaķis, kas vēlas paspēlēties, TV, ko kārojas ieslēgt, vai pat ledusskapis, kurā regulāri ielūkoties. Stundās, ko esi nolēmis veltīt darbam vai mācībām, centies maksimāli izslēgt visus traucēkļus. No mājdzīvniekiem iespējams paslēpties blakus istabā, TV ieteicams izslēgt, atstājot telpā netraucējošu fona mūziku vai klusumu. Tāpat ieteicams pārdomāt, kāda temperatūra ir telpā un vai ir pietiekami daudz svaiga gaisa. Bezgaisā un pārāk karstā telpā arī prāts nebūs gatavs darboties ar pilnu jaudu.

Darba vides atbilstība

Mācības vai darbs no mājām automātiski nenozīmē gulēšanu dīvānā ar datoru rokās. Tas nebūs produktīvākais risinājums. Iekārto atbilstošu darba vidi ar galdu, ērtu krēslu un atbilstošu apgaismojumu. Noņem no galda visu lieko, kas varētu traucēt vai novērst uzmanību.

Palīdzība un padoms

Tas, ka konkrētajā brīdī, esi mājās un strādā vai mācies viens, nevis kopā ar citiem, nenozīmē, ka ar visu jātiek galā vienam. Izveido WhatsApp grupu ar kolēģiem vai klases biedriem, kur apspriest neskaidros jautājumus, izmanto visus pieejamos materiālus, interneta resursus, kā arī nekautrējies uzdot jautājumus pasniedzējiem. Sazinoties ar pasniedzējiem vai kolēģiem, ielūkojies pulkstenī – ja esi pūce un produktīvākais darbs ir tieši naktī, atceries, ka pasniedzējs vai kolēģis var nebūt priecīgs par saņemto zvanu vai ziņu vēlā vakarā. Padomā, vai šis jautājums var pagaidīt līdz rītam.

Attālinātais darbs vai mācības sniedz arī virkni priekšrocību – ietaupīt laiku, ko citkārt pavadām ceļā, kā arī veltīt katram uzdevumam tik daudz laika, cik mums katram nepieciešams u.tml.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.