Menu
 

Aptauja Ropažos. Vai atbalstāt 1 un 2 centu monētu izņemšanu no apgrozības? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Latvijā 43% iedzīvotāju atbalsta 1 centa un 2 centu monētu izņemšanu no apgrozības, kamēr pretējās domās ir 49% iedzīvotāju, liecina Latvijas Bankas publiskotā “Maksājumu radara” dati. Vairākās eirozonas valstīs – Somijā, Nīderlandē, Beļģijā un Īrijā – ir ieviesti pirkuma gala summas noapaļošanas noteikumi, tādējādi samazinot 1 centa un 2 centu monētu skaitu apgrozībā. Latvijā to aktualizējusi parakstu vākšanas kampaņa platformā “Mana balss”, kā arī ziņas par Eiropas Komisijas plāniem izvērtēt monētu ar mazu nominālvērtību izmantošanu.

Ilmārs, bezdarbnieks

Mazās monētas tikai veido lieku svaru kabatās un makā. Cilvēkiem tas noteikti būtu ērtāk, grūtāk varbūt pārdevējiem, kuri pieraduši cenas noteikt ar gala cipariem 98 vai 99 centi.

Dmitrijs, celtnieks

Mazajām monētām nav nekādas vērtības, tāpēc uzskatu, ka tās ir liekas.

Olga, pārdevēja

Mazas monētas rada problēmas un neērtības. Cilvēki negrib tās ņemt pretī, bet, tās nododot, tiek prasīts maiņas procents. Mums jau šobrīd lielākā daļa cenu tiek noapaļotas līdz 5 vai 10 centiem.

Igors, staigā ar sunīti

Domāju, ka nevajag, jo jebkura monetāra izmaiņa nozīmē cenu pacelšanu. Tas noteikti tiks izmantots, lai cenas tiktu paceltas uz augšu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.