Menu
 

Kas jāņem vērā, iegādājoties savas pirmās kontaktlēcas

  • Autors:  Jeļena Stūriška, “Vision Express” optometriste
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kontaktlēcas kā redzes korekcijas līdzeklis arī mūsu platuma grādos iekarojis arvien lielāku popularitāti. Īpaši to izvēlas cilvēki, kam ir dinamisks dzīves ritms, un brilles atsevišķās situācijās var traucēt. Arī saulainajā gada laikā, ikdienas briļļu nēsātāju izvēle var sliekties par labu kontaktlēcām.

Uzsākt lēcu lietošanu “uz savu galvu”, neskatoties uz to, ka informācijas telpā pieejama virkne pamācību, ir riskanti. Nepareizi izvēlētas kontaktlēcas, kas nepiegulēs acij, var izraisīt audu bojājumus, kurus pats lēcu lietotājs sākotnēji var nepamanīt. Tāpēc, lai lēcu lietošanu uzsāktu arī jau pieredzējis briļļu lietotājs, nepieciešams doties uz optiku, bet par to, kā norisinās pirmreizējā vizīte pie optometrista, un ko nepieciešams ņemt vērā, raksta turpinājumā.

Vispirms – vizīte

Pirmreizējā kontaktlēcu vizītē, pirmkārt, tiks pārbaudīta redze, lai saprastu, kāds ir nepieciešamais “+” vai “-“. Pārbaude ir detalizēta – ar biomikroskopa palīdzību tiks novērtēts acu veselības stāvoklis. Tad tiks piemeklētas acīm atbilstošas kontaktlēcas. Tāpat redzes speciālists iemācīs to, kā individuāli ielikt un izņemt lēcas, arī to, kā par tām parūpēties. Vajadzības gadījumā optometrists arī ieteiks atbilstošus mitrinošos pilienus. 

Pēc kontaktlēcu izvēles, optometrists norādīs laiku, kad jāierodas uz atkārtoto vizīti, kas parasti ir mēneša ietvaros, pēc 2-4 nedēļām. Atkārtoto vizīti noteikti nevajadzētu izlaist, jo tieši tās laikā tiek iegūts apstiprinājums, vai konkrētās lēcas “būs īstās”, un nenodara kaitējumu acs uzbūvei. Citas lēcas, kuru saderība ar aci nav novērtēta, nav droši lietot, tādēļ, ja ir vēlme iegādāties jaunas lēcas, noteikti atkārtoti jādodas uz pārbaudi. Ņemot vērā, ka arī optiku veikali, tai skaitā “Vision Express”, sniedz iespēju veikt redzes pārbaudes, pirms optikas apmeklējuma, drošības apsvērumu dēļ, būtu nepieciešams sazināties ar optiku, lai vienotos par atbilstošāko vizītes laiku.

Kontaktlēcu izvēle

Lai neapjuktu piedāvājumā – pirmreizējā virzītē optometrists izvēlēsies acij atbilstošas lēcas. To kontaktlēcu nosaukumu, ko speciālists ir novērtējis un atzinis par derīgu lietošanai, vizītes beigās ieraksta pagaidu kontaktlēcu receptē. Ja izvēle kritīs par labu plānveida nomaiņas jeb mēneša lēcām, optometrists izglītos tajā, kā par tām parūpēties, atbilstoši higiēnas prasībām, lai, pirmkārt, ikdienā nebūtu diskomforts, otrkārt, lietošanas laikā nezustu lēcu kvalitāte.

Uzsākot kontaktlēcu lietošanu, nebūs līdzēts ar briļļu recepti. Stiprumi var atšķirties. Tas saistīts ar to, ka kontaktlēca tiek likta uz acs radzenes virsmas, uz kuras nepārtraukti ir asaru slānītis, savukārt, brilles ir aptuveni 10-12 mm attālumā no acs. Tādēļ pirkt lēcas pēc briļļu receptes nedrīkst!

Tomēr tas nenozīmē, ka par briļļu nēsāšanu jāizmirst. Kontaktlēcas ir ērtas, bet, lai saglabātu acu veselību, lēcu lietotājiem ieteicams gan no rīta pirms kontaktlēcu ievietošanas acīs, gan vakarā atnākot mājās, ļaut acīm atpūsties, un kā alternatīvu izmantot brilles.

Ērts risinājums, ja ievēro priekšnosacījumus

Kontaktlēcas arī mūsu platuma grādos kļūst arvien iecienītākas – tās ļauj brīvi justies dažādās aktivitātēs. Salīdzinājumā ar brillēm, lietojot kontaktlēcas, mūsu redzes laukā nav ierobežojumu – var skatīties gan uz sāniem, gan augšu un leju, jo lēca pagriežas līdz ar aci, un nav briļļu ietvara, kas zināmu daļu no redzes lauka ierobežo.

Tāpat kontaktlēcas, atšķirībā no brillēm, nerada apkārtējās vides un redzamo objektu samazināšanos vai palielināšanos, ļaujot redzēt visu patiesajā izmērā. Tā gan ir īpašība, pie kā briļļu lietotājiem būs jāpierod, jo, lietojot “mīnus” brilles, apkārtējo redz mazākā izmērā, tāpēc sākumā viss šķitīs lielāks, lai gan tas būs patiesais apkārtējās vides izmēra atspoguļojums.

Kontaktlēcu lietošanai praktiski nav vecuma ierobežojumu, galvenais nosacījums ir ievērot redzes speciālista norādījumus par to lietošanu un kopšanu.

Pirmreizējā vizītē un turpmākā komunikācijā ar optometristu nevajag kautrēties uzdot jautājumus, ja ir kādas neskaidrības, jo tikai tā speciālists varēs palīdzēt jums justies ērti ar izvēlēto redzes korekcijas līdzekli – kontaktlēcām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.