Menu
 

Ārvalstu students: Latvijā ir iespēja iegūt augstāk apmaksātu darbu

  • Autors:  Marvans Mansurs, Biznesa augstskolas “Turība“ students
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijā faktiskais bezdarba līmenis šogad septembrī bija 8,1%, kas salīdzinājumā ar augustu ir par 0,5 procentpunktiem mazāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Pandēmijas ietekmē atrast darbu ir grūtāk, tomēr nav neiespējami.

To apliecina arī Biznesa augstskolas “Turība“ studenta Marvana Mansura pieredze, kurš veiksmīgi spējis iekļauties Latvijas darba tirgū. Viņš norāda, ka vīrusa ietekmē uzņēmumi aizvien vairāk pielāgojas attālinātajam darbam un tas sekmē iespējas apvienot darbu un studijas, turklāt šeit ir visas iespējas iegūt labi apmaksātu darbu.

Izvēle doties uz Latviju

Latvijā esmu jau otro reizi – šoreiz jau kā maģistrantūras programmas students. Latvijā ir diezgan ērti apvienot studijas un darbu. Viens no iemesliem, kas to atvieglo, ir attālums, proti, tik lielā pilsētā kā Londona, tas būtu daudz grūtāk, jo nokļūšana no viena pilsētas gala līdz otram aizņem ļoti daudz laika. Rīgā tas ir vienkāršāk un ērtāk. Tieši tas bija viens no iemesliem, kāpēc esmu šeit. Turklāt Latvijā ir plašas iespējas iegūt labi apmaksātu darbu, salīdzinot ar manu dzimteni – Ēģipti, Latvijā ir daudz vairāk resursu.

Viens no piemēriem ir internets, kas šeit ir daudz labāks. Izvēlējos atgriezties Latvijā, jo šeit ieguvu patiešām daudz – izglītību, darbu un lielisku praksi. Kad 2011. gadā meklēju valstis, kurās studēt, plānoju doties uz Ungāriju, Čehiju vai Latviju. Nav konkrētas atbildes, kāpēc izvēlējos tieši Latviju, tas bija vairāku faktoru salikums. Pēc deviņiem gadiem es joprojām esmu šeit, turpinu studēt un strādāt.

Darba meklējumos

Nenoliegšu, ka atrast informāciju par vakancēm nebija viegli, meklējumi ilga vairākus mēnešus, iepazīstot visas sludinājumu vietnes. Darba piedāvājumi ārvalstu studentiem ir, turklāt ne tikai apkalpojošā sfērā vai ātrajā ēdināšanā – darba meklējumi bija ilgāki, jo vēlējos darbu  sfērā, atbilstoši savai pieredzei digitālajā mārketingā.

Lielākais šķērslis, lai iegūtu vēlamo darbu, protams, ir latviešu valodas zināšanas. Lai startētu darba tirgū, valsts valoda jāzina vismaz pamata līmenī. Darba meklējumus ietekmē arī pandēmija, tomēr vienlaikus tas sekmē attālināto darbu un daudzu uzņēmumu digitalizāciju.

Plāni apgūt valodu un integrēties

Lai gan manas latviešu valodas zināšanas pagaidām ir ļoti, ļoti pieticīgas, darba kvalitāti tas neietekmē. Darba jautājumos saziņa ar mani notiek angļu valodā. Mazliet grūtāk ir iekļauties kolektīvā vai ārpus darba aktivitātēs, jo kolēģi savstarpēji runā lielākoties latviski. Es ļoti labi apzinos, ka, atrodos Latvijā, un šeit visi runā savā dzimtajā valodā. Tā tam arī ir jābūt. Turklāt tas nāk par labu arī man – jo ilgāk šeit esmu, jo vairāk iemācos un varu integrēties šajā vidē.

Studentu nodarbinātības iespējas

Apvienot studijas un darbu nav viegli, tāpēc atbalstu valstī noteikto darba apjomu ārvalstu studentiem – 20 stundas nedēļā bakalaura līmenī un pilnas slodzes darbu maģistrantūras studentiem. No savas pieredzes zinu, kā tas ir – mēģināt visu pagūt, turklāt izdarīt to kvalitatīvi. Nav viegli, taču, protams, nav arī neiespējami. Visa atslēga šeit ir laika plānošana un prioritāšu izvirzīšana.

Darba iespēja Ēģiptē

Dzīvojot galvaspilsētā Kairā ir grūti apvienot darbu un studijas. Kā jau minēju, attālums ir viens no lielākajiem šķēršļiem. Protams, pandēmija viesusi savas korekcijas un liela daļa uzņēmumu šobrīd piedāvā iespēju strādāt attālināti. Tas iespējams arī Latvijā, tāpēc teorētiski varu studēt šeit un strādāt jebkurā citā valstī, vai arī otrādi.

Nākotnes plāni

Pašlaik plānoju palikt Latvijā, jo uzskatu, ka šeit ir plašas attīstības iespēju. Iespējams, absolvējot maģistrantūru, turpināšu studijas arī doktorantūras līmenī un realizēšu savas biznesa idejas, bet pašlaik tas, protams, ir atvērts jautājums. Iespējams, palikšu uz dzīvi Latvijā un, ja došos prom uz ilgāku laiku, zināšu, ka šeit ir mans bizness un vieta, kur atgriezties.

Vēlos uzsvērt, ka man Latvijā ļoti patīk, redzu, kā šī valsts attīstās, un vēlos attīstīties tai līdz.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.