Menu
 

Covid-19 būtiski mainījis iepirkšanās paradumus 60 procentiem iedzīvotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aptuveni 60% iedzīvotāju atzinuši, ka Covid-19 izplatība ir būtiski mainījusi viņu iepirkšanās paradumus, liekot pārskatīt gan veikalu formātu izvēli un apmeklējuma biežumu, gan iegādājamo produktu sarakstu, liecina jaunākā nozares apskata “”Maxima” mazumtirdzniecības kompass” dati.

Teju 45% iedzīvotāju centušies apmeklēt veikalus retāk, savukārt to cilvēku skaits, kuri iepērkas e-veikalos, pēdējā pusgada laikā gandrīz trīskāršojies no 3,5% līdz 9%. Tāpat ievērojams pircēju skaits (13%) turpina regulāri papildināt krājumus ar produktiem, kuriem ir ilgs glabāšanas termiņš.

Salīdzinot ar iedzīvotāju aktivitāti šī gada pavasarī (0,7%), gatavo ēdienu piegāde uz mājām šoruden augusi līdz pat 4%, savukārt dezinfekcijas līdzekļus rudenī sācis iepirkt katrs desmitais jeb 11% aptaujāto, kamēr martā šādi rīkojās uz pusi mazāk – vien 6%.

“Lielā mērā situāciju ietekmē iedzīvotāju finansiālais stāvoklis. Respondentu pašnovērtējums liecina, ka aptuveni trešdaļai jeb 30% pēdējos 12 mēnešos samazinājušies ienākumi, kas ir ievērojamākais kritums  pēdējo trīs gadu laikā,” pētījuma datus skaidro “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta direktore Jeļena Popjonoka.

Ņemot vērā ienākumu samazinājumu, respondentu vairākums (ap 60%) rūpīgāk plānos savus izdevumus, tuvākā gada laikā atsakoties ne tikai no lielu pirkumu iegādes (51%), bet arī mazāk tērējot ikdienas precēm (44%), jo nav droši par ekonomisko situāciju un saviem ienākumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.